SAVET STRUČNJAKA

ENDOKRINOLOG MOZLI TVRDI: Ovako pripremljen doručak drži šećer pod kontrolom i drastično smanjuje rizik od dijabetesa!

Ovakav obrok osim što je odličan za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2, dobar je i kao prevencija

Fitnes & Nutricija
10:50h Autor:
ENDOKRINOLOG MOZLI TVRDI: Ovako pripremljen doručak drži šećer pod kontrolom i drastično smanjuje rizik od dijabetesa!
Foto: Profimedia

Dijabetes tipa 2 uzrokuje probleme sa proizvodnjom insulina, a kao rezultat toga, šećer u krvi može da poraste do rizičnog nivoa. Ako se stanje ne leči pravilno, može da dovede do oštećenja živaca, pa čak i do srčanih udara.

Doručak može značajno da utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi, tvrdi doktor Majlk Mozli. Osim što je bitno šta se jede, važno je i u koje vreme se doručkuje.

Studija predstavljena na godišnjem panelu Američkog društva endokrinologa utvrdila je da ljudi koji rano doručkuju imaju niži rizik da obole od dijabetesa tipa 2.

Analizirani su podaci više od 10.000 učesnika studije, i utvrđeno je da bi prvi obrok dana trebalo pojesti pre 8.30 časova. Ljudi koji su rano doručkovali imali su niži nivo šećera u krvi i manju insulinsku rezistenciju od onih koji su prvi put jeli posle pola devet ujutru.

Kako treba da izgleda prvi obrok namenjen dijabetičarima?

Pre obroka, a odmah nakon ustajanja dobro bi bilo da popijete veliku čašu vode. Nakon toga sledi obrok od pažljivo odabranih namirnica.

Na meniju su jaja, hleb bez glutena, i salata od kiselog kupusa i dinstanog zelenog povrća.

Ukoliko vam se ipak jede nešto slatko, napravite smuti od jogurta sa probioticima, ovsene kaše i bobičastog voća.

OVA VOĆKA JE MELEM ZA MNOGE TEGOBE: Čist pluća, snižava holesterol, poboljšava krvnu sliku i maksimalno jača imunitet!

Dijabetes
foto: Shutterstock

"Jaja bi trebala da budu deo ishrane, ali najbolje je kuvati ih bez dodavanja soli ili masti. Na primer, kuvano ili pečeno, bez dodate soli, umućeno bez maslaca i umesto pavlake i punomasnih mleka koristite ono sa niskim procentom masnoće. Izbegavajte prženje jaja, jer to može da poveća sadržaj masti za oko 50 odsto", naglašava doktor Majkl Mozli.

Ovas je takođe odličan izbor za dijabetičare. Ovseno brašno ima nizak glikemijski indeks, pa pomaže u održavanju nivoa glukoze. Ovsena kaša je bogata vlaknima, što znači da može da uspori apsorpciju šećera u krvi, olakša varenje i bori se protiv gladi tokom ostatka dana.

"Voće može, takođe da bude odlična opcija za doručak. Dijeta koja sadrži dovoljno voća može da smanji nivo šećera u krvi, smanjiti rizik od gojaznosti, srčanih i moždanih udara. Plodovi imaju mnogo vlakana i hranljivih sastojaka što ih čini odličnim izborom za prvi obrok u danu. Dodajte jogurt i malo orašastih plodova koji će vam pomoći da se duže osećate sitim", dodaje dr. Majkl.

On naglašava: "Umesto belog hleba, odlučite se za integralnu verziju poput hleba sa semenkama bundeve, sa žitaricama, sojom i lanenim semenkama. Tkav hleb je mnogo bolje izbor za dijabetičare, ali i zdravlje probave.

Ovakav obrok osim što je odličan za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2, dobar je i kao prevencija, pa se preporučuje svima, objašnjava on.

ČUDOTVORNI LEK, KOJI RUSI KORISTE OD PAMTIVEKA: Oprobani recept koji čisti bronhije, ublažava kašalj i jača pluća!RECEPT

Dijabetes
foto: Profimedia

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs