Najvažnija je rana dijagnostika

SIMPTOMI DIJABETESA KOD DECE: Roditelji, na ovo obratite posebnu pažnju!

Jedan od najčešćih uzroka je genetika

Vaše dete & vi
15:41h Autor:
Foto: Shutterstock

Lečenje dijabetesa je važno, jer u suprotnom može dovesti do ozbiljnih posledica, piše Yumama.

 

Koja je razlika između dijabetesa tip 1 i dijabetesa tip 2?

 

Insulin je hormon ključan za regulaciju šećera u krvi. Kod dijabetesa tip 1 organizam ne luči insulin uopšte. Kod osoba koje imaju dijabetes tip 2 insulin se luči, ali ne obavlja dobro svoju funkciju. Bez insulina, šećer ne dolazi do ćelija i ne može da im daje energiju. Umesto toga, on ostaje u krvotoku.

 

Koji su uzroci nastanka dijabetesa tip 1?

 

Genetika može imati ulogu u razvoju dijabetesa, ali ne nužno. Nekada se desi da jedna blizanac ima dijabetes, a drugi ne. To nam ukazuje da veliku ulogu u ovome ima i okolina.

 

Ipak, ne zna se tačno šta je ključno iz naše okoline za razvoj diijabetesa 1. Neke studije govore da dojenje umanjuje mogućnost razvoja dijabetesa tip 1, ali ni to nije istraženo dovoljno.

 

Kako se dijagnostikuje dijabetes 1?


Ukoliko posumnjate na dijabetes tip 1, lekar će vas uputiti da proverite da li u urinu ima glukoze ili ketona. Moguće da će izmeriti i nivo šećera u krvi.Ukoliko postoji sumnja na problem, uputiće vas kod dečjeg endokrinologa.


Kako se pravi uzrok ovoj bolesti ne zna, ne znamo ni način na koji dijabetes 1 može da se spreči. Ipak, možemo prepoznati simptome, kako bismo sprečili pojavu dijabetičke ketoacidoze, stanja koje dovodi osobu u životnu opasnost.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Na dijabetes može ukazivati:

 

  • Žeđ
  • Prečesto uriniranje, potreba da bebi baš stalno menjate pelene; ako dete piški u krevet iako je naučilo da koristi nošu
  • Mršavost
  • Umor

 

Kod svih obolelih se razvijaju ovi simptomi. Visok šećer u krvi se izlučuje putem urina, zato dolazi do prečestog mokrenja, a samim tim i prevelike žeđi. Tada se izlučuje i velika količina ugljenih hidrata iz tela, pa čovek ostaje bez energije. Samim tim, gube se i kilogrami.

 

Kod dece je problem što se ovi problemi ne primećuju, a ona se ne žale.

 

Kako se leči dijabetes tip 1?

 

Dijabetes tip 1 se ne može izlečiti, ali može da se tretira i drži pod kontrolom. To se u najvećem broju slučajeva radi davanjem insulina. Važno je redovno merenje nivoa šećera u krvi.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...