Probajte nešto novo

Jedite ih slobodno: Latice cveća u službi zdravlja

Ruzmarin, neven, ljubičica, dragoljub, potočarka su cveće koje pored svoje lepote mogu da pruže i ukusan zalogaj na vašoj trpezi
Fitnes & Nutricija
19:32h Autor:
Jedite ih slobodno: Latice cveća u službi zdravlja
Foto: Shutterstok

Konzumiranje cveća je tradicija, stara nekoliko hiljada godina. U mnogim jelima Bliskog Istoka i Persije koristile su se latice ruže i narandže.

Cvet trešnje i hrizanteme je bio popularan u Japanu. Latice karanfila su bile deo sastava poznatog francuskog likera Chartreuse, čiji se recept držao u tajnosti. Maslačak se spominje u Starom Zavetu kao gorak začin.

U zadnjih tristo godina dragoljub, koji potiče iz Perua, postao je popularan u kuhinji Evrope i Severne Amerike.U našoj kuhinji već koristimo cveće, a da nismo toga ni svesni: to su artičoka, brokula i karfiol.

Cveće može ukrasiti ne samo vrt, njego i vaš sto. Cveće poput ljubičice ili nevena može poslužiti kao šaren i fin ukras za salate i sirove deserte. Potočarke – mnogima omiljeno cveće – imaju divan ljutkasti ukus.

Dobrobiti jestivog cveća

Poznato je da cveće pozitivno utiče na raspoloženje i uopšteno na emocionalno stanje čoveka. Na Zapadu tradicija konzumiranja cveća još je relativno mlada i zbog toga nije bilo sporovedeno dovoljno istraživanja o pozitivnom delovanju cveća na zdravlje.

Međutim doktori koji praktikuju alternativnu medicinu svedoče o brojnim zdravstvenim dobrobitima cveća.

Cvet ruže pomaže radu jetre i creva. Kamilica ublažava stres i osnažuje imunitet. Begonija eliminišu toksine i čiste jetru. Hrizanteme leče grip i prehladu.Valerijana smiruje i olakšava nesanicu. Kadifica je poznata po svojim antiseptičkim i anti-gljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zaceljivanje rana.

Neven ublažava menstrualne bolove, tonzilitis i bolove u grlu. Potočarka, koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, leći prehladu, respiratorne infekcije i bolesti urinarnog trakta. Cveće šljive se koristi za lečene kašlja, bolesti pluća i dijareje.

Odabir cveća

U naše vreme za uzgoj cveća široko se koriste pesticidi, zbog toga je bitno da nabavljate organski proizvedeno cveće. Nemojte da konzumirate cveće iz cvećare!

Najbolje je da cveće uzgojite sami - tako možete biti apsolutno sigurni da ono ne sadrži pesticide. Kod odabira cveća morate znati, da nije sve cveće jestivo. Neko cveće je teško za probavu, dok drugo je otrovno. Berite cveće rano ujutru ili uveče, kada je sadržaj vode u njemu velik. Odaberite cveće, koje se tek otvorilo i izgleda živo i zdravo.

Izbegavajte cveće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube. Obično se jedu samo latice cveća, izuzimajući šafraniku i šafran, čiji se tučak koristi kao začin.

Spremanje cveća

Dobro operite cveće, tako da ga nežno potopite u posudu sa slanom vodom. Ako želite „oživiti“ cveće, potopite ga u posudu sa ledenom vodom na 30-60 sekundi. Nakon toga, osušite ga na papirnom ubrusu. Sada pažljivo otkinite latice i druge delove cveća, koje planirate konzumirati.

Ako želite cveće ostaviti za kasnije, stavite cele cvetove u teglu sa vodom i stavite ga u frižider. Latice cveća možete držati u plastičnoj vrećici u frižideru tokom jednog dana, ali najbolje je potrošiti latice u roku od nekoliko sati.

Kuvanje sa cvećem

Cveće je predivan ukras za bilo kakvo jelo, ali što je sa njegovim ukusom? Cveće graha ima slatkasti ukus i miris graha. Dragoljub ima predivan ljutkasti ukus, kao i potočarka. Boražina ima okus krastavca, dok maćuhica ima nežan ukus zimzelene biljke.

Ljubičice, ruže i lavanda daju salatama i desertima slatkasti ukus. Žarko žuti neven može zameniti šafran. Ako sumnjate, koji ukus ima cveće, probajte ga – ali se najpre uverite da ono nije otrovno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs