pravilna ishrana

Osećaj gladi vas neće napustiti: 8 namirnica koje treba izbegavati za doručak!

Obavezno pročitajte!

Fitnes & Nutricija
09:58h Autor:
Osećaj gladi vas neće napustiti: 8 namirnica koje treba izbegavati za doručak!
Foto: Shutterstock

Suve pahuljice

Žitarice za doručak često sadrže puno ugljenih hidrata i šećera. Kao rezultat, one mogu dovesti do skokova šećera u krvi koji mogu prouzrokovati dramatične promene u vašem raspoloženju. Ali za ljubitelje pahuljica postoji izlaz! Samo proverite sastojke i pobrinite se da vaš doručak sadrži vlakna (najmanje 3 grama po porciji).

Proteinske pločice

Ove pločice često sadrže mnogo više šećera nego proteina. Važan odnos koji treba imati na umu kada sledeći put pogledate sastav: 5 prema 5 (odnosno 5 grama šećera na 5 grama proteina).

Jogurt sa niskim sadržajem masti

Jogurt sa smanjenom masnoćom ujutro je premalo da bi vašem telu dao dovoljno energije. Nutricionisti preporučuju konzumiranje 250 do 400 kalorija ujutru. U jogurt dodajte malo ovsene kaše i svežeg voća.

Čaša soka

Čaša soka nikako nije potpun doručak, pogotovo ako ste ga kupili u prodavnici - to je čisti šećer i ugljeni hidrati. Štaviše, osećaj gladi vas neće napustiti.

Šolja kafe

Veoma popularan izbor za one koji se ujutro ne probude gladni. Kofein će vam sigurno dati energiju za određeno vreme, ali vas zapravo neće zasititi. Dodavanjem šećera i cimeta dodajete kalorije, ali ne unosite proteine ili vlakna.

Hleb i maslac

Ovo je dobra ideja za doručak, ali poslužiće samo kao dopuna težem obroku (poput omleta). Takođe je vredno osigurati da hleb koji tostirate sadrži cela zrna i da maslac sadrži dovoljno proteina.

Instant ovsena kaša

Preliti vrelom vodom i ostaviti pet minuta? Zvuči sjajno, ali nije korisno. Sastav instant ovsene kaše približno je isti kao i bilo kojim drugim žitaricama (premalo vlakana!).

Nedostatak doručka

Nutricionisti kažu da je bolje jesti bar malo ujutro nego ništa. Ako ujutro ne osećate glad, onda obratite pažnju na to šta jedete tokom dana. To je možda zato što jedete previše teške hrane pre spavanja.

FacebookTwitterPinterestGmail

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs