KORAK PO KORAK

Nikako nemojte da cedite, pronađite prave aktivne sastojke: Rešite se bubuljice preko noći!

Ništa ne može da vam poljulja veru u proizvode koje koristite i rutinu kao jedna (ili ne daj bože više) pobesnelih bubuljica. Pri tom, uz njih uvek dođe onaj osećaj da su praktično poziv da krenete da kopate po svom licu i opsesivno skrolujete po Instagramu za najnovijim čudotvornim lekom protiv bubuljica

Nega
Autor:
Nikako nemojte da cedite, pronađite prave aktivne sastojke: Rešite se bubuljice preko noći!
Foto: Profimedia

Ipak, kada se jedna ili manji broj, pojave ni od kuda i uhvati vas panika (znamo da ne može da se meri sa globalnim zagrevanjem ili pandemijom, ali, panika je panika), tu smo da smirimo situaciju. Ovo su koraci koje svakako treba i nikako ne treba da preduzmete. Bubuljice će preko noći, ako ne nestati, a ono toliko se smanjiti da niko osim vas neće znati da su (bile) tu.

Pronađite prave aktivne satojke

Bubuljice su upale, prouzrokovane zapušavanjem folikula dlake, razvojem mikroba i lučenjem sebuma (ili dodavanjem ulja na kožu). Na sve ovo se može vrlo efikasno uticati ako primetite da se nešto dešava na vreme. Najbolja stvar je da, čim pre, na mesto bubuljice stavite benzoil peroksid, sumpor, ekstrakt drveta čajevca ili salicilnu kiselinu pre spavanja.

Benzoil peroksid će ubiti mikrobe i isušiti mesto upale. Sumpor i drvo čajevca rade istu stvar i isušuju bubuljicu, pa će do jutra svakako biti znatno manja. Salicilna kiselina, osim toga što ubija mikrobe i isušuje, takođe vrši eksfolijaciju pa će gnoj lakše izbiti na površinu i biti uklonjen. Ok, jeste da zvuči fuj ali je efikasno.

Nemojte štedeti na sredstvu za čišćenje

Sredstva koja istovremeno čiste i eksfoliraju su savršena za kožu sklonu bubuljicama zato što, osim što isušuju već postojeće bubuljice, pomažu da se pore ne začepe i time sprečavaju nastanak novih. Tečni eksfolijatori koji sadrže salicilnu, glikolnu, laktičnu kiselinu, ekstrakt drveta čajevca i vitamine B vrše piling, smanjuju broj mikroba i smiruju upalne procese. Sredstvo za čišćenje koje sadrži ove sastojke može lepo da igra i ulogu tretmana protiv bubuljica za preko noći.

Hidrokortizon je vaš najbolji prijatelj

Brzi fiks koji će preko noći ublažiti crvenilo, ali koji se ne sme koristiti više od tri noći za redom jeste krema sa hidrokortizonom. Pazite da sama konzistencija kreme ne bude previše gusta inače će zapušiti pore. Najbolje je da pronađete kremu sa hidrokortizonom koja je na bazi hijaluronske kiseline pošto ona ima molekule koji vezuju vodu i neće zapušiti pore.

Držite se podalje od “jestivih” sastojaka

Nemojte koristiti preparate koji sadrže kokosovo ulje, maslinovo ili bademovo ulje. Ako mi možemo da ih jedemo, onda i bakterije i gljivice mogu da ih jedu, a to samo vodi povećanom broju bubuljica.

Oslonite se na specifične tretmane za bubuljice

Namenski su formulisani i zaista obavljaju posao preko noći. Flasteri za bubuljice izvlače njen sadržaj napolje, a kreme ih isušuju.

U slučaju nužde, upotrebite injekciju kortizona

Vodite računa, ovo je isključivo za ozbiljne slučajeve nivoa imam-bubuljicu-na-sredini-lica-a-sutra-se-udajem. Kortizon će trenutno smiriti upalu ali su mu neželjena dejstva istanjivanje kože i moguće stvaranje lezija na mestu uboda. Dakle, ovo vam nikako ne preporučujemo kao običan tretman. Nemojte ga koristiti u običnim situacijama.

Ne cedite!

Petljanje oko bubuljice prljavim prstima će samo proširiti mikroinfekciju, a rezultat će biti još upale i vrlo verovatno ožiljci. Znamo da je iskušenje ogromno pogotovo kad vas bubuljica takoreći gleda u oči ali n.e.m.o.j.t.e.

Naravno, imamo i nekoliko uradi sam trikova:

  • Izmrvite malo Aspirina, dodajte kap, dve vode i kao pastu nanesite na samu bubuljicu, smiriće upalu.
  • Pasta za zube, ona bela i gusta, ne u gelu, takođe će isušiti bubuljicu.
  • Sprejevi protiv curenja nosa su vazokonstriktori i ako je koža oko bubuljice jako crvena, umanjiće crvenilo ako je poprskate njima
  • Kocku leda umotajte u tanku platnenu maramicu i držite na bolnoj bubuljici oko tri minuta. Ponavljajte dok se ne smanje crvenilo i otok

I dok su proizvodi i trikovi efikasni, oni ne utiču na sam uzrok problema. Da biste izbegli bubujlice na duge staze, potrebno je da slušate svoje telo, živite zdravo i izbegavate hranu bogatu jednostavnim šećerima i mlečne poizvode pošto upravo njih obožavaju loši mikrobi. Srećno!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs