Otkrivamo vam pet najkorisnijih:
Cvekla
Sa cveklom ste se verovatno upoznali još u detinjstvu, kada ste je gledali sa prezirom, bilo da se nalazila u čorbi ili salati. Međutim, sada ćete je verovatno obožavati, jer sadrži vitamine C, B, PP i E, kao i veliku količinu gvožđa, magnezijuma, fosfora i drugih elemenata u tragovima. Cveklu možete ukiseliti, pržiti, dodati salatama ili uneti u formi ceđenog soka.
Brusnica
Mnogi ljudi vole brusnicu upravo zbog kiselog ukusa, ali malo ljudi zna da se ova bobica može održavati svežom duže od godinu dana - ako je stavite u vodu u zatvorenoj posudi. Od nje možete da pravite i voćne napitke, kuvate soseve za jela i tako dalje.
Bundeva
Sigurno znate da je bundeva zdravo sezonsko povrće: sa početkom jeseni, meni sa ovim proizvodom pojavljuje se u gotovo svakom restoranu, a krajem oktobra figurice bundeve ispunjavaju bukvalno sve - uostalom, ovo je simbol Noći veštica. Bundeva se može peći i jesti sveža, ili dodati u salate, iseckati u blenderu za krem supu ili se od nje može napraviti ukusna pita. Bundeva se bori protiv edema i uklanja višak tečnosti iz tela, a dobra je i za jetru i gastrointestinalni trakt.
Nar
Od uvezenih proizvoda, možda najkorisniji u jesen je nar. Sadrži veliku količinu vitamina C, folne kiseline i antioksidanata, što je posebno važno u hladnoj sezoni. Iz njega se mogu dobiti vitaminski sokovi, a semenke nara mogu se dodavati u salate ili jednostavno jesti.
Citrusi
Kasna jesen i zima su sezona sazrevanja citrusa. To su pomorandže, mandarine i, naravno, grejpfrut. Svi oni, kao što znamo, sadrže ogromnu količinu vitamina C, koji nam pomaže da se ne razbolimo tokom hladne sezone, pa zimi ne možemo da zamislimo svoj život bez agruma. Mogu se jesti sveži ili iscediti i dodati salatama za neobičan ukus.