LEKOVITA SVOJSTVA

Samo jedna šaka dnevno čini čuda za organizam: Evo šta sve orasi mogu da leče!

Ovaj orašasti plod ima niz benefita za organizam.

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Orasi su puni vlakana, masti, minerala i vitamina i to su samo neke od njegovih prednosti za organizam. Mnogim istraživanjima je ovo i dokazano.

 

Evo zašto se orasi smatraju veoma zdravom namirnicom:

 

1. Obiluju antioksidantima

 

Zbog antioksidanata koje sadrže, orasi smanjuju loš holesterol i rizik od nastanka arterioskleroze.

 

2. Rizik od srčanog udara će svesti na minimum

 

Orasi imaju više omega-3 masti od bilo kog drugog orašastog ploda. Samo jedna porcija oraha zadovoljava dnevnu preporučenu dozu omega-3 masti, a pozanto je da omega 3 drastično smanjuje rizik od srčanog udara.

 

3. Smanjuju upale i stres 

 

Stres je uzrok mnogih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetesa tipa 2, Alchajmerovu bolest. Polifenoli u orasima pomažu u borbi sa stresom, a pogoduju i zdravlju mozga. Orasi poboljšavaju pamćenje i omogućavaju da mozak duže funkcioniše dobro.

foto: Shutterstock

4. Pomažu digestivnom sistemu da radi kao sat

 

Istraživanja su pokazala da će zdravlje creva biti bolje ako se u njima nalaze dobre bakterije, a orasi ih sadrže u obilju. Ukoliko ih jedete redovno, sa varenjem nećete imati problema.

 

5. Smanjuju rizik od nastanka raka

 

Rak prostate, rak dojke i rak debelog creva nemaju nikakve šanse ukoliko  redovno jedete orahe. Istraživanja su pokazala da ovaj orašasti plod ima sposobnost da zaustavi rast ćelija, ali da je odlična i preventiva protiv ovih vrsta karcinoma

 

6. Odlični saveznici u mršavljenju 

 

Orasi su odličan izvor vlakana. Iako imaju dosta kalorija, oni će vas brže zasititi od druge hrane i sprečiti želju za slatkišima. Iz tog razloga se preporučuju osobama koje žele sa smršaju.

 

 

7. Drže dijabetes pod kontrolom

 

Orasi su odlični u prevenciji dijabetesa tipa 2. Oni kontrolišu nivo šećera u krvi. U jednom eksperimentu koje je proučavalo lekovitost oraha i uticaj na nivo šećera je učestvovalo 100 ispitanika. Svakog dana su jeli po jednu porciju oraha i nakon 3 meseca je kod većine zabeležen pad nivoa šećera za 8 posto.

 

8. Smanjuju krvni pritisak

 

Visok krvni pritisak dovodi do povećane šanse za mnoge srčane bolesti. Orasi mogu zančajno da regulišu ove vrednosti.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...