Bez ikakve sumnje, odabir namirnica koje svakodnevno unosimo utiče na izgled kože, pa tako i čokolada, ali naučnici su podeljeni po ovom pitanju. Tokom ʽ60-ih godina prošlog veka sprovedeno je istraživanje koje je uključilo 65 učesnika.
Tada nije bilo vidljivih znakova promene na licu u periodu od 4 nedelje, koliko je ciklus praćenja trajao. Međutim, Nacionalni institut za zdravlje, osporio je dobijene rezulate, zbog metodoloških propusta. Naime, čokolada sama po sebi ne mora da potpomaže nastanak bubuljica, koliko šećer koji je jedan od njenih glavnih sastojaka. Osobe koje su učestvovale u istraživanju i same su bile neodlučne prilikom davanja odgovora, tako da je sa razlogom bačena senka na krajnji ishod. U redovima koji slede, pokušaćemo da otkrijemo šta je prava istina, a u tome će nam pomoći 2 dame, dermatolog Mišel Grin i nutricionista Serena Pun, koje imaju dugogodišnje iskustvo.
Pojava akni na licu može biti uslovljena različitim faktorima, kao što su lična higijena i rad hormona. Grin poručuje da ne postoji potvrda ove teze, ali da kada je reč o čokoladi, dosta zavisi od toga za kakvu se odlučimo, jer nije svaka ista. Ukoliko ona sadrži: fruktuzni sirup, šećer, različita punjenja, sastojke mlečnog porekla, ili aditive, unosimo materije koje mogu dovesti do nastanka bubuljica. Pun se slaže sa ovim mišljenjem i dodaje da je potrebno izbegavati unos šećera, mlečnih proizvoda i prerađene hrane.
Verovatno ste, posebno tokom odrastanja, slušali priče o tome da čokolada, uz masnu hranu, kakvi su čips i pomfrit, može izazvati bubuljice.
