saznajte više

Mlečni proizvodi i čokolada su smrt za lice: Napravite male izmene u ishrani i blistaćete!

Verovatno ste, posebno tokom odrastanja, slušali priče o tome da čokolada, uz masnu hranu, kakvi su čips i pomfrit, može izazvati bubuljice.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Mlečni proizvodi i čokolada su smrt za lice: Napravite male izmene u ishrani i blistaćete!
Foto: Shutterstock

Bez ikakve sumnje, odabir namirnica koje svakodnevno unosimo utiče na izgled kože, pa tako i čokolada, ali naučnici su podeljeni po ovom pitanju. Tokom ʽ60-ih godina prošlog veka sprovedeno je istraživanje koje je uključilo 65 učesnika.

Tada nije bilo vidljivih znakova promene na licu u periodu od 4 nedelje, koliko je ciklus praćenja trajao. Međutim, Nacionalni institut za zdravlje, osporio je dobijene rezulate, zbog metodoloških propusta. Naime, čokolada sama po sebi ne mora da potpomaže nastanak bubuljica, koliko šećer koji je jedan od njenih glavnih sastojaka. Osobe koje su učestvovale u istraživanju i same su bile neodlučne prilikom davanja odgovora, tako da je sa razlogom bačena senka na krajnji ishod. U redovima koji slede, pokušaćemo da otkrijemo šta je prava istina, a u tome će nam pomoći 2 dame, dermatolog Mišel Grin i nutricionista Serena Pun, koje imaju dugogodišnje iskustvo.

Pojava akni na licu može biti uslovljena različitim faktorima, kao što su lična higijena i rad hormona. Grin poručuje da ne postoji potvrda ove teze, ali da kada je reč o čokoladi, dosta zavisi od toga za kakvu se odlučimo, jer nije svaka ista. Ukoliko ona sadrži: fruktuzni sirup, šećer, različita punjenja, sastojke mlečnog porekla, ili aditive, unosimo materije koje mogu dovesti do nastanka bubuljica. Pun se slaže sa ovim mišljenjem i dodaje da je potrebno izbegavati unos šećera, mlečnih proizvoda i prerađene hrane.

Oni nepovoljno deluju na crevni mikrobiom i mogu izazvati neželjene nepravilnosti na koži, pa i akne. Sa druge strane, čokolada sadrži kakao u velikom procentu, a on je bogat antioksidansima i flavonoidima. Oni zapravo popravljaju kvalitet kože, pre svega zbog polifenola, koji imaju protivupalno dejstvo, smanjuju oksidativno delovanje, i štite kožu od štetnog UV zračenja.

U prilog ovoj tvrdnji ide podatak Nacionalnog instituta za zdravlje iz 2014. godine, da je kakao u sirovom obliku odličan saveznik u nezi kože. Stoga, Pun savetuje svima koji žele da se hrane zdravo, da biraju crnu čokoladu bez dodataka u vidu punjenja, te da sastojci budu prirodnog porekla.

Danas se sve češće uviđa značaj zdrave ishrane u pogledu izgleda kože. Pojedina istraživanja potvdila su ono o čemu su dame govorile, a to je da su proizvodi mlečnog porekla i šećer u velikoj meri krivi za nastanak bubuljica. Namirnice poput belog pirinča, belog šećera i belog hleba zbog visokog sadržaja šećera i ugljenih hidrata, brzo se vare i povećavaju nivo insulina. To dalje utiče na lučenje sebuma, i stvaranje akni. Obe dame su ovde saglasne i imaju predlog namirnica za čist ten i hidriranu kožu. Pored vode, na trpezi je poželjno da se nađu i: spirulina i slična super hrana, zatim citrusno voće, asai bobice, mača, crna čokolada, riba, orasi, avokado i sočivo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs