PRIRODNI LEK

Svako jutro je započinjala ovim napitkom: Za 2 nedelje je potpuno regulisala nivo holesterola!

Visok nivo holesterola povećava rizik od srčanog udara, pa je neophodno držati ga pod kontrolom, a to je moguće uz pomoć ovog napitka

 

Nutricija 25.08.2020. - 13:53h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Holesterol nije u svakom slučaju loš. Određene doze su potrebne telu kako bi izgradio nove ćelije. Međutim, povišen nivo može da dovede do srčanog udara.

 

Što više vrednosti holesterola rastu, to je teži protok krvi kroz arterije. Na kraju dolazi do potpunog blokiranja arterija i javlja se uslov za srčani udar.

 

Postoje dve vrste holesterola, dobar i loš, a da bi izbegli rizik od srčanih oboljenja, važno je stoga smanjiti nivo LDL-a istovremeno podižući nivo HDL-a. U ovom slučaju najbolji efekat ima sojino mleko, što je i dokazano brojnim studijama.

 

Soja je bogata proteinima i sadrži izoflavone - jedinjenja na bazi biljaka koja su po strukturi slična estrogenu. Sojini proteini mogu da spuste nivo holesterola. Za razliku od kravljeg, sojino mleko ne sadrži hormone ni laktozu.

Zasićene masti u kravljem mleku povećavaju holesterol, dok ga sojini proteini mogu spustiti, potvrdila je i Američka asocijacija za kontrolu hrane. Preporučuje se unos od 25 grama sojinih proteina dnevno.

 

Najvažniji sastojak sojinog mleka su izoflavoni, antioksidanti koji imaju najveći uticaj na snižavanje holesterola, ali i olakšavaju simptome menopauze, sprečavaju osteoporozu i rizik od dobijanja raka prostate i raka dojke. 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...