NEPROCENJIVO KORISTAN

ČAJ OD ORIGANA: Evo zbog čega je dobar i kakav uticaj ima na organizam

Čaj od origana može biti veoma koristan za organizam

Fitnes & Nutricija
18:19h Autor:
ČAJ OD ORIGANA: Evo zbog čega je dobar i kakav uticaj ima na organizam
Foto: Shutterstock

Ovaj čaj bogat jevitamina C, K, A gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, cinkom, bakrom, fenolnim kiselinama, omega-3 masne kiseline, flavanoidima itd. Čaj od origana ima široki spektar dobrobiti po organizam i to najviše po pitanju probavnog sistema i disajnih organa.

Može biti koristan kod poremećaja probavnog trakta, kod problema sa želucem i crevima, kod gasova, nadustosti stomaka, grčeva i dijareje. Može da deluje protiv bakterija, kao što su ešerihija koli, stafilokoke, salmonela, a i protiv gljivaca se dobro pokazao, kao što je na primer kandida koja se pojavljuje u crevima.

Ovaj čaj jedino se ne preporučuje kod onih koji su alergični na origano, kao i kod žena koje su trudne ili kod porodilja koje doje.

Recepti za pripremu čaja od origana:

KLASIČAN ČAJ OD ORIGANA (na 2 načina): Preliti kašičicu čaja origana sa dva decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji od deset do petnaest minuta. Potom, procediti i piti do tri puta dnevno čaj od organa i to svaki put sveže pripremljen čaj, po jednu šolju i to pre obroka. Takođe, možete klasičan čaj od origana pripremiti i na ovaj način: kafene kašičice svežih listova origana dodajte u 2,50 dl ključale vode I tako kuvajte čj oko petnaest minuta na laganoj vatri. Nakon toga, procedite čaj i zasladite ako je čaj dobio tamnu boju.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs