Godinama se vitamin Dposmatrao kao važan mineral za snažne kosti i zube, ali lista njegovih pozitivnih učinaka na zdravlje je duga. Najefikasniji se pokazao kod jačanja imuniteta.

Vitamin D štiti imunitet na više načina, a kada je reč o infektivnim bolestima kao što je Covid-19, naučnike posebno zanimaju njegova antiinfektivna svojstva.

Svetska zdravstvena organizacija, kao i druge institucije, poput Evropske agencije za sigurnost hrane, izdale su preporuke za ishranu koja će ojačati organizam u borbi protiv korona virusa, a visoko na tom spisku našle su se namirnice bogate vitaminom D.

Nedostatak vitamina D povezan je s različitim bolestima koje zahvataju plućai gornjedisajne puteve, poput gripa, HIV-a, hepatitisa, hronične opstruktivne plućne bolesti, astme, hroničnog rinitisa, tuberkuloze...

Koliko nam je vitamina D u proseku potrebno?

Preporučena dnevna doza vitamina D je:

za uzrast od 1 do 70 godina - 600 IU dnevno

preko 70 godina - 800 IU dnevno

Pored ribe i ove namirnice ga sadrže u izobilju:

  • Pečurke
  • Kozji sir
  • Sok od pomorandže
  • Punomasni jogurt
  • Punomsno mleko
  • Žitarice
  • Žumance
  • Tunjevina

(stil.kurir.rs)

Ako telu obezbedite dovoljnu količinu ovog vitamina virusi vam ne mogu ništa