SAVEZNICI DOBROG IZGLEDA

Ovi vitamini su presudni za vitku liniju nakon 50-te: Ubrzavaju metabolizam i sagorevaju salo u rekordnom roku!

Kad telu obezbedite dovoljnu količinu ovih vitamina, metabolizam će se znatno ubrzati, a samim tim će i kilogrami početi da se tope

Fitnes & Nutricija
15:05h Autor:
Ovi vitamini su presudni za vitku liniju nakon 50-te: Ubrzavaju metabolizam i sagorevaju salo u rekordnom roku!
Foto: Shuterstock

Metabolizam je presudan za pretvaranje kalorija koje unosimo kroz hranu u energiju. Što je metabolički proces brži, to je linija vitkija. S godinama ovi procesi se usporavaju, ali na sreću unošenjem određenih vitamina možemo metabolizam vratiti u "normalu".

Ovih pet vitamina i minerala povoljno utiču na telesne funkcije, uključujući i metabolizam, a nakon 50-te godine su obavezni:

Vitamini B grupe

Više vitamina B grupe važno je za dobar metabolizam.

B-12 je važan za metabolizam proteina i masti, ali su mu neophodni B-6 i folati da bi mogao da "odradi svoje".

B-6 takođe utiče u metabolizmu proteina, a tiamin pomaže telu da metaboliše masti, proteine i ugljene hidrate.

Od esecnijalne važnosti za naše opšte zdravlje je sposobnost tela da na efikasan način prerađuje masti, proteine i ugljene hidrate. Dobar metabolizam osigurava vam da će vaše telo ove nutrijente koristiti kao izvor energije, umesto da ih skladišti u vidu masnih naslaga.

Zbog toga bi trebalo da se hranite tako da zadovoljite dnevne potrebe vašeg tela za vitaminom B.

Vitamin D

Nezavisne studije proučavale su uticaj nivoa vitamina D na telesnu težini, kod starijih žena i dece. Rezultati oba ova istraživanja pokazali su da su gojazniji ispitanici imali niži nivo vitamina D.

Iako nije dokazano kako tačno vitamin D utiče na gojaznost, zna se da su faktori koji na to utiču ishrana, nivo šećera u krvi i vreme provedeno u fizičkim aktivnostima. Istraživanja sugerišu da vitamin D učestvuje u kontrolisanju nivoa šećera u krvi, i da smanjuje insulinsku rezistenciju kod osoba obolelih od dijabetesa.

Ali, za razliku od ostalih esencijalnih vitamina, vitamin D možemo da dobijemo "od sunca". Jedan od najbržih načina da se podigne nivo vitamina D je kontrolisano i umereno izlaganje sunčevim zracima.

Vitamin D sadrže žumanca, masna riba (losos i sardine, na primer), goveđa džigerica, određene vrste pečuraka.

Kalcijum

Kalcijum je od velike važnosti za zdrav metabolizam i kontrolu šećera u krvi, ali i za snažne kosti, a rezultati studije iz 2010. ukazuju da je pojačan unos kalcijuma u kombinaciji sa vitaminom D dobar "saveznik" u skidanju viška kilograma.

Namirnice bogate kalcijumom su mleko, jogurt, tamnozeleno lisnato povrće, semenke, bademi.

Gvožđe

Telu je gvožđe neophodno za rast, razvoj i metabolizam, kao i za pravilno funkcionisanje na ćelijskom nivou i lučenje određenih hormona. Gvožđe je, takođe, važno i za transport kiseonika crvenim krvnim zrncima do svih ćelija i tkiva u organizmu.

Ako vam fali gvožđa, mišići neće dobijati dovoljno kiseonika, pa onda posledično neće moći da sagorevaju masti i pretvaraju ih u energiju onako efikasno kako bi trebalo.

Dobri izvori gvožđa su crveno meso, mahunarke, smeđi pirinač, orašasti plodovi, tamnozeleno lisnato povrće, tofu.

Važno je samo da suplemente gvožđa ne uzimate bez konsultacija sa lekarom, pošto je visok nivo gvožđa opasan koliko i nizak.

Magnezijum

Bez magnezijuma nisu moguće hemijske reakcije kojima organizam stvara energiju koja mu je neophodna, što znači da je magnezijum neophodan za dobar metabolizam.

Dobri izvori magnezijuma su orašasti plodovi i semenke, mahunarke, spanać, banane, losos, krompir i žitarice celovitog zrna.

Imajte u vidu, ipak, da je najbolje da sve ove dragocene minerale i vitamine unosite dobro izbalansiranom ishranom. Ukoliko se odlučite za suplemente, ipak bi bilo bolje da se konsultujete sa lekarom pre nego što počnete da ih pijete.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs