MOĆ DIREKTNO IZ PRIRODE

Ova divlja bobica je lek nad lekovima: Šaka ovog moćnog voća dnevno čuva nervni sistem, čisti krv, sprečava rak!(RECEPT)

Šumska jagoda, pored toga što je fantastičan materijal za domaće slatko, ima veoma moćna lekovita svojstva i deluje preventivno na veoma ozbiljna stanja

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Šumske jagode uspešno otklanjaju simptome prolećnog umora, pročišćavaju organizam, neguju kožu lica i tela, a mogu ih upotrebljavati i dijaberičari, jer su veoma niskokalorične.

 

Šumske jagode su jedna od 400 dosad poznatih vrsta jagoda u svetu. Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji od domaće gajene jagode, treba znati da u sebi ipak sadrže mnogo veću koncentraciju hranjivih i lekovitih materija.

 

Šumske jagode moguće je brati od maja do avgusta. Ovo voće izuzetno je bogato C vitaminom u toj meri da jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Pored toga sadrži vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan

 

Ove bobice osvežavaju lice

 

Za negu lica priprema se maska od šumskih jagoda tako što se desetak plodova propasira i pomeša sa malo mleka. Drži se na licu dva-tri sata ili još bolje tokom cele noći, a ujutru ispere mlakom vodom. Ova maska čisti i osvežava lice, a koži daje blistav i ujednačen ten.

 

Takođe, šumske jagode pospešuju cirkulaciju pa mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv celulita.

Divlja jagoda kao lek

 

Prisustvo mangana u jagodama povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprečava prelazak zdravih ćelija u maligne. Da bi se što bolje sačuvale hranjive i lekovite materije, šumske jagode treba prati samo kratko, nikako pod jakim mlazom vode i to neposredno pre jela. Ako se odlučite da sušite plodove, kad završi sušenje smestite ih u platnene ili vrećice od jute i čuvajte na tamnom i suvom mestu.

 

Čaj od lista jagode


Čaj od lišća šumske jagode čisti krv, jetru, bubrege i umiruje nervni sistem.

Čaj od lista jagode uspešno se primenjuje kod oboljenja materice jer sprečava jaka krvarenja. Kod oboljenja živaca čaj od listova i od cele biljke (koren, list), u kombinaciji s ostalim lekovitim biljem, jača nervni sistem i smiruje.

 

Zapadna medicina koristi šumske jagode za lečenje lošeg ili izgubljenog apetita, astme, slabe cirkulacije, za čišćenje krvi, bolesti bešike, krvarenja, bolesti želudca (gastritisa, katara creva, slabog varenja itd.) i jetre (hepatitisa, ciroze, masne jetre, itd.) prolećnog umora, kašlja, hemoroida, upale usne duplje, bolesti bubrega, artritisa, gihta, reume.

 

Pored svega navedenog – šumska jagoda je veoma jak antioksidans i štiti organizam od štetnih dejstava slobodnih radikala, koji su glavni prouzrokovači teških oboljenja, kakvi su maligniteti.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs