Za ovu biljku mislite da je korov: Vanserijski moćna - leči pluća i želudac, čuva jetru i bubrege! (RECEPT)

Ovu biljku srećemo na svakom koraku, a nismo ni svesni njene lekovitosti i koliko zdravstvenih problema može da nam reši!

Nutricija 13.06.2020. - 16:51h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Iako svoji izgledom podseća na obični korov, u pitanju je veoma korisna i blagotvorna biljka. U našoj narodnoj medicini najčešće su se koristili bokvica i med za lečenje želuca, jer se pokazalo da ima izuzezna umirujuća i protivupalna svojstva. Takođe bokvicu su koristili spolja za oblaganje rana i čireva po koži, kao i za razne upale i otoke, dok se lekoviti čaj ili sirup koristio za lakše iskašljavanje i izbacivanje šlajma, rastvaranje sluzi, protiv čira na želucu, kao i kod upale bešike.

 

Istraživanja novijeg datuma pokazuju da bokvica u kombinaciji sa medom imaa snažno dejstvo na krv i sistem krvotoka i na bubrege i jetru. Upravo zbog ovih zdravstvenih prednosti se govori da veme bokvice kao leka tek dolazi.

 

Bokvica je delotvorna i uspešno se bori sa simptomima hroničnog kašlja, bronhijalne astme, plućnih oboljenja sa komplikacijama, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, hemoroida, bronhitisa, uboda insekata, iritacija na koži, vaginalnih infekcija, menstrualnih problema, povreda i opekotina, akni i oroblema sa kožom, upalom bešike i infekcijom mokraćnih kanala.

 

Kako se koriste bokvica i med za želudac

 

Da biste dobili ovaj izuzetan prirodni lek za želudac i creva, najpre svežu bokvicu dobro operite nad jačim mlazom vode, kako biste uklonili svu prljavštinu, zemlju i ostale nečistoće, jer ona obično raste na zapuštenim – prljavim mestima. Nakon pranja, sitno je iseckajte ili, samljite. Na kraju sve stavite u sokovnik i dobro promešajte i iscedite tečnost.

Sirup od bokvice sa medom je posebno lekovit i za tu namenu koristite isključivo pravi domaći, prirodni med, jer on je ubedljivo najboljeg kvaliteta, a ovaj sirup ga svakako zaslužuje.

 

Stavite duplo veću količinu meda u odnosu na čist sirup. Bokvica i med kao lek se doziraju tri puta na dan po jednu supenu kašiku. Za uzimanje ovog leka najbolje je da nabavite drvenu kašiku, jer med gubi svojstva u dodiru sa metalom. Mešavinu čuvajte u frižideru i nemojte je uzimati na potpuno prazan stomak, ako vas muče želudačne tegobe.

 

Koristite ovaj narodni lek samo nekoliko dana i odmah ćete osetiti olakšanje. On će zaceliti i regenerisati sluznicu želuca i zaustaviti bolove i neprijatnu kiselinu i gorušicu.

 

U ovaj recepr možete dodati i čaj napravljen od jednakih delova kantariona i slatkog korena, koji će dodatno pospešiti efekte zaceljenja i poboljšati varenje.

 

Čaj od bokvice za bolesti respiratornih organa

 

Od sušenih listova bokvice pravi se čaj, a od svežih se izvlači ekstrakt tj. sirup koji čisti disajne organe od nagomilane sluzi, smiruje nadražaj i pomaže nam da iskašljemo sadržaj koji se nalazi u našim bronhijama i plućima. Kombinacija ova dva leka je više nego dobra, jer će smaniti produkciju sluyi u disajnim organima, pročistiti pluća i olakšati disanje.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...