Za virak se ne kaže slučajno da je najbolji prijatelj žene. Izuzetno je lekovita i pomaže kod upala, neplodnosti, krvarenja.
Ime Alchemilla nastalo je od arapske reči “alkemelych” (alhemičar), a biljka ga je dobila od starih pisaca zbog svojih velikih isceljujućih moći. Stari narodi verovali su da je ova biljka najlekovitija ako se ubere noću kad je mesec u poslednjoj četvrtini. Poznata je još i kao vrkuta, sitna rosnica, biserak i virak.
Iva oboljenja može da izleči:
- policistični jajnici
- upala jajnika
- vaginalne infekcije izazvane HPV virusom
- razne vobakterijske infekcije
- pojačan sekret
- neredovne menstruacije
- hormonalni poremećaji
- ublažavanja simptoma PMS-a i menopauze
- menstrualni bolovi
- problemi sa začećem
- prisust rizika od spontanog pobačaja
- rane na grliću materice
- miomi
- rak dojke
Virak čaj je delotvoran čak i protiv dijareje, upornog kašlja i upale ždrela. Takođe pomaže kod zadržavanja tečnosti u organizmu, a samim tim i kod mršavljenja.
Lekovitost virka
Virak sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C.
Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali i moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo.
Idealna biljka za trudnice
Jedan od težih problema koji muče žene je nemogućnost da zatrudne. Virak je najbolji biljni izbor za lečenje neplodnosti. Deluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća. Takođe, učinkovito skida kilograme i pomaže kod policističnih jajnika.
Virak može da pomogne i kod slabe materice i zaštititi trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice.
Svaka žena koja se skoro porodila bi trebalo da pije čaj od virka 8 do 10 dana nakon porođaja. Preporučuje se i kod povreda nakon porođaja, za oporavak od teškog porođaja i kod opuštenog stomaka.
Uništava bakterije i viruse
Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprečava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva.
Najefikanija je u vidu čaja. Evo kako se priprema:
Prelijte 1 kašičicu virka sa šoljom ključale vode i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Nakon toga procedite i pijte. Ovaj čaj se pije u gutljajima. Preporučena doza je 2 šolje čaja od virka na dan.
Smanjuje upale, jača imunitet, ima samo 40 kalorija: Ovaj cvetni prah morate da probate!
Ovaj čaj je lekovit, ali je neophodno biti uporan. Najbolje bi bilo da se pije i do 4 meseca u kontinuitetu kako bi problemi nestali.
Napomena: Nakon 4 meseca upotrebe preporučuje se pauza od minimum 2 meseca. Takođe, osobe koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči trebalo bi da uzimaju virak u manjim količinama.