Obavezno pročitajte

Smanjuje upale, jača imunitet, ima samo 40 kalorija: Ovaj cvetni prah morate da probate!

U poslednje vreme svuda viđamo cvetni prah, male žute kuglice posute preko smutija koje izgledaju vrlo fotogenično.

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Ali o čemu je zapravo reč i da li je konzumacija cvetnog praha dobra za naše zdravlje? Cvetni prah predstavlja biljne muške polne stanice koje se raznose kako bi se biljka dalje razmnožavala. Prenose ga pčele i drugi kukci, životinje i ljudi.

Nakon što se zrnca osuše i ekstrahuju, ostaje cvetni prah visokih nutritivnih vrednosti. Njegove su dobrobiti već vekovima poznate u kineskoj medicini, a u zapadnoj kulturi je tek nedavno došao u centar pažnje. Cvetni prah se zaista može pohvaliti kada su u pitanju njegove dobrobiti. Naime, jedna kafena kašičica sadrži 40 kalorija, 0 grama masti, 4 grama šećera, 1 gram vlakana, 0 miligrama soli, 0 miligrama holesterola, 2 grama proteina i 7 grama ugljenih hidrata.

Takođe obiluje vitaminom C, karotenoidima i mineralima. Kako cvetni prah dolazi do nas od raznih biljaka, moguće je da će njegovi sastojci i vrednost malo varira od jednog do drugog.

Zbog svega toga već je vekovima, kako smo spomenuli, deoalternativne medicine, a kao i svaki drugi lek, ima i prednosti i nedostatke.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI CVETNOG PRAHA 1. Smanjuje upalne procese S obzirom na to da je cvetni prah sastavljen od spoja minerala, vitamina i antioksidanata, ima snažna protiv upalna svojstva. Naime, odgovoran je za zaustavljanje enzima koji su odgovorni za razvijanje upala.

2. Ublažava simptome PMS-a Danski lekari Kej Vinter i Krister Hedman sproveli su istraživanje koje je pokazalo da konzumiranje cvetnog praha u kombinaciji s drugim namirnicama smanjuje neke od simptoma PMS-a, pre svega nadutost i nakupljanje kilograma, ali navode kako su potrebna dalja istraživanja samog praha kada nije u kombinaciji s drugim mineralima. 3. Jača imunitet Cvetni prah utiče na poboljšanje ukupne slike imuniteta, kao i na sposobnost regeneracije organa usled operacija ili oštećenja.

MOGUĆI RIZICI CVETNOG PRAHA Uz navedene prednosti koje nikako nisu zanemarive, a podržavaju ih i naučna istraživanja, konzumacija cvetnog praha ima i svoje nedostatke na koje treba obratiti pažnju.

1. Alergijske reakcije Kao i brojna druga hrana, ni cvetni prah nije izuzetak kada su u pitanju alergijske reakcije. Ako ste alergični na pelud trave ili bilo koje druge biljke, preporučuje se izbegavanje cvetnog praha. 2. Interakcija s krvnim zrncima Prema podacima Baze prirodne medicine (Natural Medicine Database), cvetni prah može lagano uticati na sastav krvi odnosno uticati na njegovo razređivanje, a to se može primetiti ako se nakon posekotine ili neke druge spoljašnje povrede krv teško zgrušava. Svakako, do toga dolazi samo ako ga se konzumira u velikim količinama, ali svakako je to nešto što treba imati na umu ako ste i ranije iskusili probleme vezane uz krvni sistem. 3. Kontrakcije maternice Iako ne postoje novija istraživanja o tome, u zajednici alternativne medicine smatra se kako je moguće da cvetni prah lagano utiče na kontrakciju materice pa je nužno izbegavati ga ako ste trudni ili ako ste nedavno rodili. Zbog svega ovoga, pre nego što posegnete za nečim što na društvenim mrežama izgleda primamljivo, dobro se raspitajte o kvalitetu cvetnog praha koji kupujete, ali se svakako posavetujte sa svojim lekarom, posebno ako planirate trudnoću ili ste i inače osetljivijeg zdravlja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs