Uvedite u ishranu ovaj sastojak

Jača imunitet i gustinu kostiju, smanjuje rizik od raka: Prehrambeni kvas - malo kalorija, puno vitamina!

Prehrambeni kvas je postao popularan - evo zašto

Fitnes & Nutricija
Autor:
Jača imunitet i gustinu kostiju, smanjuje rizik od raka: Prehrambeni kvas - malo kalorija, puno vitamina!
Foto: Profimedia

Prehrambeni kvas je nova omiljena namirnica u kulinarskom svetu. Koristi se u mnogim receptima, kao što su; indijski sir, kaša od cveta karfiola, čips od kelja i veganski pesto. Možda do sada niste čuli za njega, za šta je sve dobar, ne znate kako se upotrebljava ili gde da ga pronađete.

Prehrambeni kvas je važan deo veganske ishrane

Prehrambeni kvas se vekovima koristi u kuvanju baziranom na biljkama, ali je njegova popularnost tek sada u porastu. Sa njime sam se susrela na fakultetu pohađajući program nauke i ishrane, a počela sam često da ga koristim kada sam završila kulinarski kurs zasnovan na biljnoj ishrani. Zlatne pahuljice ili prah prave se od vrste kvasca iz iste porodice kao i pekarski i pivski kvas, ali u završnom proizvodu nema živog kvasca. Ćelije kvasca uzgajaju se pomoću šećera od melase ili repe, a zatim se suše i drobe. Ojačani hranjivi kvasac, koji se najčešće koristi u prehrani, sadrži dodate hranjive sastojke. Ovaj hranljivi veganski proizvod bez glutena dodaje ukus, boju i ukus sira raznim jelima i uz njega nema potrebe da koristite mlečne proizvode.

Prehrambeni kvas je bogat hranjivim sastojcima

Tačne količine hranljivih sastojaka variraju od marke do marke, ali porcija popularnog hranjivog kvasca ima samo 40 kalorija, bez masti, 20 mg natrijuma (1% dnevnog maksimalnog unosa), 3 grama ugljenih hidrata sa 2 grama u obliku vlakna (dakle 1 gram neto ugljenih hidrata), 5 grama proteina i značajne količine B vitamina. Oni uključuju preko 90% dnevnog unosa folata, preko 200% unosa niacina, više od 400% za vitamin B6 i riboflavin, preko 500% za tiamin, i više od 600% za vitamin B12. Prehrambeni kvas je važan izvor vitamina B12 za ljude koji se u potpunosti hrane biljnom hranom, jer se ovaj nutrijent ne nalazi u celoj, neobrađenoj biljnoj hrani. Jedno istraživanje kod ljudi koji su se četiri godine hranili veganski otkrilo je da su zadovoljili svoje potrebe za vitaminom B12 koristeći hranljivi kvas.

Prehrambeni kvas je dobar za sveukupno zdravlje

Pored visokokvalitetnih proteina i B vitamina koji daju zdravu kosu, kožu i nokte, vlakna u hranjivim kvascima pomažu i zdravlje creva. On sadrži beta-glukan, specifičnu vrstu vlakana za koju se pokazalo da jača imunitet i gustinu kostiju, smanjuje nivo holesterola i krvnog pritiska i potencijalno smanjuje rizik od raka. Prehrambeni kvas takođe obezbeđuje antioksidante i manje količine ključnih minerala, uključujući kalijum, gvožđe, selen i cink. Ova neaktivna vrsta kvasca ne doprinosi infekciji kvascima ili prekomernom debljanju.

Prehrambeni kvas je odličnog ukusa

Hranjivi kvas ima sirast, orašasti, prijatan ukus koji neki upoređuju sa parmezanom. Obožavam da ga posipam po kokicama, salatama, kuvanom povrću i pečenom krompiru. Možete ga staviti u smuti ili da ga koristite kao sastojak u umacima, supama, prelivima za salatu, u domaćim krekerima, keksu, čak i u desertima kao što je veganski čizkejk, ispričala je nutricionista Sintija Saš za Health.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs