Savet stručnjaka

4 namirnice koje se ne kupuju za vreme korona virusa: Može biti opasno po život!

Vreme je da mislimo i na druge, a ne samo na sebe

Nutricija 29.04.2020. - 14:48h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Sada, kada mnogi od nas prave nedeljne zalihe hrane kako bi što ređe išli u prodavnice i tako zaustavili širenje korona virusa, lako je zaboraviti na probleme drugih kojima određeni proizvodi trebaju iz medicinskih razloga.

 

"Ako neko ostane bez namirnica koje su mu neophodne jer je na specijalnom režimu ishrane, može biti opasno po život," navodi Eva Persak, nutricionista.

Ako nedostatak ovih proizvoda postane dugoročan, recimo zbog pandemije, zdravstveno stanje pojedinaca može ozbiljno da se pogorša, kažu stručnjaci.

 

Da biste pomogli drugma da ostanu dobro, stručnjaci preporučuju opštoj populaciji da izbegava ili barem redukuje kupovinu određene hrane dok se pandemija ne završi.

 

Kokosovo ulje

 

Ovo ulje je od vitalnog značaja sa osobe koje pate od bolesti jetre i peska u žuči. Pošto je ovo ulje bogato trigliceridima srednjeg lanca, zbog čega ne opterećuju jetru ili žuč kao što to čine druge masti. Zbog nedostatkom zaliha, ali i zbog kašnjenja u isporuci od dobavljača putem interneta, korisnici mogu ostati bez istoga.

 

 

Smrznuto bobičasto voće

 

Vitalno za osobe sa hroničnim bubrežnim bolestima.
"
Za ljude sa hroničnim bubrežnim bolestima, vrlo je malo voća i povrća koje je sigurno za konzumiranje. Većina biljnih namirnica je bogata kalijumom i fosforom - dva minerala koja opterećuju bubrege," kažu nutricionisti.

 

Bobičasto voće sadrži minerale koje su sigurni za bubrežne bolesnike. Ali s obzirom da ih je sve teže naću u supermarketima, bubrežni bolesnici često ostaju bez jedinog izvora vitamina C u ishrani.

 

Proizvodi bez glutena

 

Nezamenljivi za ljude koji pate od alergije na gluten. Od kako je Novak Đoković rekao da je alergičan na gluten, pola Srbije je prestalo da jede beli hleb i brašno. Došlo je do pomame za proizvodima bez glutena. Ali ako vam doktor nije prepisao njihovo korišćenje nemojte da ih kupujete i drugima uzimate namirnicu koja im je neophodna za zdravlje.

 

Kalorijski šejkovi

 

Osobe sa hroničnom opstruktivnom plućnom bolešću sagorevaju veliki broj kalorija ogromnom brzinom (10 puta brže od svih nas) zbog čega je potrebno da unose veliki broj kalorija svaki dan. Ovi šejkovi su za njih nezamenljivi proizvodi jer tako lako ubacuju kalorije u telo.

"Ako ne pojedu mnogo kalorija u toku dana mogu se suočiti sa gubitkom težine i neuhranjenošću," kažu stručnjaci.

Jedan od načina da ti ljudi dobiju potreban broj kalorija je ispijanjem proteinskih šejkova.

Isto tako oni koji prolaze kroz hemioterapiju zbog raka mogu doživeti gubitak apetita, gubitak težine i mučninu, tako da im ovi šejkovi znače sve.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs