Dugo nam je poznato da cink može biti efikasan kada je u pitanju skraćenje trajanja prehlade, a sada već znamo da mnoge uobičajene prehlade izazivaju koronavirusi. Ovo mnoge ostavlja da se pitaju da li cink može pomoći da ublaži uticaj i pomoći u borbi protiv novog koronavirusa COVID-19 koji pustoši širom planete.
Cink je neophodan mineral za zdravlje ljudi, ali generalno nam ne trebaju njegove velike količine – oko 15 miligrama dnevno smatra se razumnim. Odgovoran je za naš imuni sistem, zarastanje rana, vid i razvoj mozga, a takođe se pokazalo i da poseduje antivirusnu aktivnost.
U jednoj studiji, ljudi koji su uzimali cink dok su imali simptome prehlade imali su daleko kraće prosečno vreme bolesti u odnosu na kontrolnu grupu. Oni su preležali prehladu za oko 4,5 dana u odnosu na osam dana koliko je trebalo ispitanicima iz kontrolne grupe. Učesnici su uzimali otprilike 80 miligrama cinka dnevno, što jeste iznad dnevnih potreba, ali to ne stvara probleme ukoliko se uzima u kratkom roku.
Istraživači ne znaju tačno zašto cink ima ovo dejstvo, ali smatraju da on može sprečiti virus da uđe u ćelije vezivanjem sa određenim proteinima, a takođe može i da snizi nivo zapaljenskih supstanci koje se nalaze u krvi poznate kao citokini.
Koliko je cink koristan za COVID-19?
Jedan specijalista pulmolog nedavno je pomnije pogledao istraživanje sprovedeno o tome kako intracelularni cink može inhibirati verziju koronavirusa SARS-CoV-2 i kako bi mogao biti koristan u borbi protiv aktuelnog virusa COVID-19.
Studija je pokazala da cink deluje inhibicijom aktivnosti ribonukleinske kiseline (RNK) polimeraze koronavirusa. U suštini, on blokira sintezu RNK tako da virus nije u stanju da se dalje umnožava.
Pošto postoji mnogo sličnosti između dve vrste koronavirusa, razumno je očekivati da bi cink mogao da utiče na COVID-19 na sličan način. Međutim, ovaj nalaz se odnosi na unutarćelijski cink, tj. na cink u našim ćelijama, pa cinkove tablete možda neće biti od pomoći na osnovu ovog nalaza.
Iako nije poznato da li oralno uzimanje cinka može povećati nivo našeg intracelularnog cinka na način na koji lipozomski proizvodi mogu, ne bi škodilo da se povećanje unosa cinka dogodi konzumiranjem hrane koja je dobar izvor minerala.
Na vrhu liste dobrih izvora cinka nalaze se ostrige, koje su daleko iznad ostalih namirnica kada je u pitanju sadržaj ovog minerala. Ostali dobri izvori cinka uključuju rakove, govedinu i jastoga.
Patolog i istraživač koronavirusa dr Džejms Rob smatra da su tablete koje u sebi sadrže cink , protiv koronavirusa. On veruje da, s obzirom na efekte na inhibiciju replikacije virusa, pa i koronavirusa, mogu biti korisne u trenutnoj pandemiji.
Međutim, naglasio je da ne postoji eksperimentalna podrška takvoj tvrdnji. Ipak, on preporučuje da ljudi koriste cinkove tablete nekoliko puta dnevno ukoliko dožive simptome groznice, bolova u mišićima i povišene temperature.
Iako ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći da cink zaista može pomoći kod koronavirusa, on sigurno neće naštetiti i može svakako pomoći čak i kod drugih zdravstvenih problema. Zapravo, nedostatak ovog minerala može prouzrokovati brojne probleme poput gubitka kose, ugroženog imuniteta, visokog holesterola, hroničnog umora i osteoporoze.