NARODNA MEDICINA

Ovaj napitak sa razlogom zovu eliksir dugovečnosti: Ne postoji bolest koju ne leči!

Redovnim konzumiranje poboljšava se stanje celog organizma 

Nutricija 04.04.2020. - 17:53h Autor: stil/tablicakalorija
Foto: Profimedia

Sprovedeno istraživanje je dokazalo da sok od šipka u velikoj meri utiče na dobro stanje organizma. Redovno korišćenje može da smanji rizik i od najtežih bolesti, kao što je rak, lekari su sigurni.

 

Ni jedan napitak nije čaroban i neće izlečiti bolesti, ali benefite koje smo ustanovili da ima sok od šipka su zaista fascinantni, naglašavaju lekari. 

 

"Mnoge simptome je u stanju da ublaži i da značajno smanji rizik od oboljevanja od raznih bolesti", kaže Sem Braun, vođa studije.

 

Lekovita svojstva šipka:

 

Šipak sadrži 30-50% više vitamina C nego većina jestivih plodova. Bogat je i vitaminima E i K, a osim toga sadrži pektin, tanini, avonoidi i karotenoidi, a svi oni udruženo čine pravo čudo za zdravlje čoveka.

 

Pektin je rastvorljivo biljno vlakno za koje se pokazalo da nudi mnoge zdravstvene benefite. U sirovoj formi, ponekad se koristi da snizi LDL holesterol. Pektin takođe smanjuje rizik od nastanka kancera debelog creva i pomaže u upravljanju dijabetesom.

Tanini su supstance kojih ima u mnogim biljkama. Oni čuvaju od oksidativnih oštećenja i mogu sprečiti mutaciju ćelija u kancerogene ćelije. Tanini imaju komponente koje se prirodno bore protiv mikrobnih infekcija i snižavaju krvni pritisak.

 

Flavonoidi su skup jedinjenja koji se proizvode i žive u biljkama, a zaduženi su ta očuvanje opšteg zdravlja i sprečavanju bolesti. 

 

Na kraju, karotenoidi su pigmenti koji daju biljkama njihovu boju. Bilo koja biljka koja je žuta, narandžasta ili crvena ima karotenoide u sebi. Karotenoidi vrše prevenciju od kardiovaskularnih bolesti, smanjuju rizik od komplikacija vezanih za vid, kao što su makularna degeneracija i katarakta. Šipak konkretno sadrži likopen (kao tip karotenoida).

Šipak može poslužiti i u medicinske svrhe. Da bi se uzimao kao suplement, obično se suši i melje, a onda se koristi u obliku čaja ili se uzima u obliku kapsula.

 

Postoji niz dokaza koji pokazuju da je prah šipka ekasan u lečenju bolova u zglobovima, osteoartritisa i potencijalno, reumatodnog artritisa.

 

Takođe održavati zdravlje kostiju, mišića i krvnih sudova i pomaže telu da apsorbuje gvožđe.

 

Skoro kao i kafa, šipak je diuretik, što znači da oslobađa telo od viška vode i soli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...