LEKOVITA

Ljuta papričica leči ovih 10 bolesti: Pored nje ni jedan lek vam neće biti potreban!

Niste ni svesni koliko je ona dobra za zdravlje celog organizma 

Nutricija 30.03.2020. - 15:15h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujući svom ljutom ukusu koji je neizostavan deo mnogih jela i soseva.

 

Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice sveta.

 

Istraživanje je pokazalo da ljuta parika može da smanji rizik od šloga, srčanog udara, ali i da ublaži sve vaskularne tegobe.

 

Evo kako ljuta papričica leči: 

 

1. Aktivira rast mišića

 

Kapsaicin izaziva pojačano lučenje hormona adrenalina. Kod zdrave osobe, kada se uzima 150 mg kapsaicina sat vremena pre bavljenja sportom, stopa sagorevanja masti tokom programa treninga značajno se povecćva. Pošto je ova supstanca u stanju da stimuliše proizvodnju mišićnih proteina, ona aktivira rast mišićne mase.

2. Poboljšava funkciju jetre

 

Aktivna supstanca ljute paprike ima pozitivan uticaj na rad ćelija jetre tako što obnavljaju njihovu strukturu, ali i podstiče izbacivanje nakupljenih toksina.

 

3. Reguliše pritiska i masnoću u krvi 

 

Konzumiranje začinjene i ljute hrane smanjuje želju za slanom hranom, pa se tako javlja pojačano izlučivanje tečnosti iz tela, a na taj način se snižava i krvni pritisak. Redovnom upotrebom moguće je smanjiti i povišen holesterol.

 

4. Smanjuje rizik od raka

 

Nauka kaže da korišćenje crvene paprike može u velikoj meri da smanji upale i zaštiti organizam od pojave tumora.

 

5. Pozitivan uticaj na nervni sistem

 

Kapsaicin u organizmu deluje kao antioksidans, a on pomaže u sprečavanju oštećenja moždanih neurona.

6. Povećana snagu i izdržljivost

 

Dugotrajna upotreba kapsaicina može značajno da poveća ukupnu izdržljivost organizma.

 

7. Razgradnja masti

 

Eksperiment je pokazao da konzumiranje ove paprike sagoreva veliku količinu masnih nsalaga i u brzava metabolizam.

 

8. Uticaj na crevnu mikrofloru

 

Ljuta paprika obnavlja sluznicu i mikrofloru digestivnog trakta tako što povećava broj dobrih bakterija koje imaju zaštitna svojstva, smanjuje upalne procese i poboljšava metabolizam.

 

9. Pomažu kod dijabetesa tipa 2

 

Redovan unos čilija može sprečiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redovan unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem insulina kojim se smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka.

 

10. "Hrane" naš imunitet

 

 Jarkocrvena boja čili papričica svedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje telu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.

(stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...