Ishrana

Dijeta sa heljdom: Jedini način da zdravo izgubite 10 kilograma za 14 dana! (JELOVNIK)

Pridržavajte se pravila dijete koje glasi da nikad ne smete da budete gladni i uživajte u gubitku kilograma

Fitnes & Nutricija
Autor:
Dijeta sa heljdom: Jedini način da zdravo izgubite 10 kilograma za 14 dana! (JELOVNIK)
Foto: Shutterstock

Svaka žena mora da zna da je heljda vrlo zdrava i korisna namirnica, koju morate da uključite u svoju ishranu. Odavno je dokazano njeno lekovito dejstvo za brojne zdravstvene tegobe. Budući da poboljšava memoriju, heljdu nazivaju i idealnom hranom za mozak, piše uspesnazena.com

  • Čaj od heljdinog cveta ima lekovito dejstvo na disajne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mešavina listova i cvetova heljde leči aterosklerozu krvnih sudova.
  • Heljda ublažava posledice zračenja i hemioterapije i preteranog umnog rada. Jela od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebno kod povišenog krvnog pritiska i probavnih problema. Pored navedenog, izuzetno je korisna za gubitak suvišnih kilograma.

Posle 2 nedelje držanja ove dijete možete izgubiti težinu od 7 do 10 kilograma, a ujedno i očistiti svoj organizam i odmoriti svoj želudac i creva.

Dijeta sa heljdom

U poređenju sa drugim žitaricama heljda je niskokalorični produkt, koji sadrži mnogo proteina, aminokiselina, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora, joda, vitamina B1, B6, P.

Nutricionisti često savetuju da heljdu uključe u jelovnik ljudi, bolesni od anemije, hipertenzije, bolesti jetre. Dijeta se drži 14 dana.

Recept za pripremanje heljde:

Pre svega, nabavite heljdu (proprženu u zrnu). Prisutna je u svakoj radnji zdrave hrane.

Uveče, zrno zaliti ključalom vodom, vodu ocediti i zaliti ponovo ključalom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 2 čaše vode). Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čase, koliko god želite. Probajte sa jednom, pa ćete regulisati prema svom apetitu.

Poklopiti i ostaviti preko noći (ne kuvati). Ujutru je spremna za upotrebu.

Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, bez začina, soseva i soli ( jedino može soja sos). U toku dana popiti 1l kefira (ne više od 1%-1,6%). Pijte obavezno vode, koliko god želite, ali ne manje od 1,5 litra dnevno. Uz vodu možete piti i zeleni čaj.

Dozvoljena je i kafa, ali ne više od 2 solje dnevno, bez šećera. Poželjno je da poslednji obrok obavite 4 sata pre spavanja. Kao i kod bilo koje dijete preporučuje se uzimanje multivitamina.

U toku dana možete uzimati voće i povrće ( jabuka, narandža, kupus salate, zeleno povrće, suve šljive, kašiku meda). Možete jesti obareno zeleno povrće – spanać, brokoli, prokelj, grašak.. Bez soli i drugih začina.

Dijeta sa heljdom nije gladovanje, pa zato ne bi trebalo da imate osećaj gladi.

Još jedna napomena: kad završite dijetu, nemojte odmah da se merite, sačekajte još 3-4 dana, pa tek onda stanite na vagu (jer čišćenje organizma nastavlja se još nekoliko dana, nakon završetka ove dijete).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs