Svaka žena mora da zna da je heljda vrlo zdrava i korisna namirnica, koju morate da uključite u svoju ishranu. Odavno je dokazano njeno lekovito dejstvo za brojne zdravstvene tegobe. Budući da poboljšava memoriju, heljdu nazivaju i idealnom hranom za mozak, piše uspesnazena.com

  • Čaj od heljdinog cveta ima lekovito dejstvo na disajne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mešavina listova i cvetova heljde leči aterosklerozu krvnih sudova.
  • Heljda ublažava posledice zračenja i hemioterapije i preteranog umnog rada. Jela od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebno kod povišenog krvnog pritiska i probavnih problema. Pored navedenog, izuzetno je korisna za gubitak suvišnih kilograma.

Posle 2 nedelje držanja ove dijete možete izgubiti težinu od 7 do 10 kilograma, a ujedno i očistiti svoj organizam i odmoriti svoj želudac i creva.

Dijeta sa heljdom

U poređenju sa drugim žitaricama heljda je niskokalorični produkt, koji sadrži mnogo proteina, aminokiselina, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, fosfora, joda, vitamina B1, B6, P.

Nutricionisti često savetuju da heljdu uključe u jelovnik ljudi, bolesni od anemije, hipertenzije, bolesti jetre. Dijeta se drži 14 dana.

Recept za pripremanje heljde:

Pre svega, nabavite heljdu (proprženu u zrnu). Prisutna je u svakoj radnji zdrave hrane.

Uveče, zrno zaliti ključalom vodom, vodu ocediti i zaliti ponovo ključalom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 2 čaše vode). Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čase, koliko god želite. Probajte sa jednom, pa ćete regulisati prema svom apetitu.

Poklopiti i ostaviti preko noći (ne kuvati). Ujutru je spremna za upotrebu.

Pridržavajte se pravila dijete koje glasi da nikad ne smete da budete gladni i uživajte u gubitku kilograma