obratite pažnju

Niste ni svesni opasnosti po zdravlje: Evo kako prepoznati da li proklijali krompir smemo jesti!

U nastavku pročitaje na šta treba obratiti pažnju kada je krompir proklijao

Fitnes & Nutricija
Autor:
Niste ni svesni opasnosti po zdravlje: Evo kako prepoznati da li proklijali krompir smemo jesti!
Foto: Shutterstock

Proklijao krompir može u sebi da sadrži toksičnu materiju solanin koja može biti opasna po zdravlje.

Stoga, veoma je bitno prepoznati koji krompir ne smemo konzumirati, a koji je uprkos klicama jestiv.

Ako stoji na tamnom i hladnom mestu krompir će duže ostati svež. Ali, ipak, često se desi da krompir proklija pre nego što stignemo da ga upotrebimo.

Dinstani puter krompir iz rerne: Nezamenljiv prilog uz baš svako jelo! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Međutim, mnogi uklone klice i ipak upotrebe takav krompir za jelo.

Na šta treba obratiti pažnju?

Procenite koliko je krompir proklijao

  • Klice su kratke
  • Ima ih dosta

Dakle, što ih je više to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, dijareje i povraćanja.

Ako su klice izbile uprkos pravilnom čuvanju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir.

Ako je gomolj krompira mekan i naboran, vrlo je verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina, te ga ne bi smeli konzumirati.

Ali ako je i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, onda je bezbedan za jelo.

Svakako, klice, jednako kao i delove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira. Takođe, nemojte ga nikada podgrejavati.

Tajna francuskih kuvara: Da bi pire krompir bio savršen, mora da sadrži ovo! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs