Brza dijeta

Dijeta sa suvim šljivama: Za 3 dana, gubi se 3 kilograma! (JELOVNIK)

Naša narodna medicina izuzetno ceni suve šljive koje se koriste za ubrzanje metabolizma

Fitnes & Nutricija
Autor:
Dijeta sa suvim šljivama: Za 3 dana, gubi se 3 kilograma! (JELOVNIK)
Foto: Profimedia

Suve šljive za mršavljenje su odličan izbor jer ubrzavaju metabolizam zahvaljujući svojim dijetetskim vlaknima pa se baš zbog toga često i preporučuju u ishrani.

Pored vlakana one sadrže još i antioksidanse, tačnije dragoceni beta karoten, zatim Vitamin E i C, fitohemikalije i druge elemente. Kada je reč o mineralima koji ulaze u sastav, vredi napomenuti bakar i kalijum.

Samo 6 suvih voćkica dnevno snadbeva organizam sa 15 grama šećera fruktoze i glukoze i negde oko 25 grama ugljenih hidrata.

Fitonutrijenti koji služe za jačanje imuniteta, neutralisanje slobodnih radikala, ali i za očuvanje ćelija koje sprečavaju nastanak kancera, takođe su sastavni deo ovog voća.

Ako ste u mogućnosti, savetujemo vam da dnevno uzimate barem jednu četvrtinu šolje suvih šljiva, jer na taj način unosite 17 procenata potrebnog dnevnog unosa Vitamina A.

Ista količina suvih šljiva sadrži 15 odsto dijetnih vlakana (one nam pomažu za regulisanje šećera u krvi) i 10 odsto od preporučene dnevne vrednosti kalijuma (konzumiranjem namirnica bogatih kalijumom možemo smanjiti rizike od povišenog krvnog pritiska, srčanog udara kao i drugih srčanih oboljenja). U 100 g suvih šljiva se nalazi blizu 270 kalorija.

Dijeta sa suvim šljivama - jelovnik:

Doručak: 6 suvih šljiva

Užina: jedna jabuka

Ručak: jedna viršla i kuvano jaje.

Popodnevna užina: isto što i za ručak

Večera: čaša jogurta

Kao što primećujete, brza dijeta sa suvim šljivama prilično je restriktivna, te se zbog toga nikako ne sme držati duže od 3 dana.

Napominjemo da ovako strogu dijetu mogu da primenjuju samo zdrave osobe. Najbolje bi bilo da se najprije konsultujete sa lekarom pre započinjanja ove dijete.

Fizička aktivnost je znatno bitna, pa se preporučuje šetnja, tj. brzo hodanje u trajanju do najmanje pola sata dnevno.

Postoji jedna varijanta gde ljudi svaki drugi dan primenjuju ovu dijetu, a vežbaju svaki dan.

Ukoliko držite dijetu svako drugi dan, ona ukupno sme da traje šest dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs