Nisu naše bake to uzalud radile

Najmoćniji začin mi stavljamo za ukras na pecivo: Zašto svakom jelu treba da dodate malo kima!

Veoma lekovit začin koji se nekada dodavao gotovo svakom jelu

Nutricija 09.08.2019. - 13:25h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Kim je jedan od najstarijih poznatih začina koji se ranije nezaobilazno dodavao "teškoj" hrani: jelima od krompira, mahunarki i kupusa. Danas je samo uobičajen dodatak raznim pecivima.

 

Ali, trebalo bi što pre da se vratimo navici naših baka, a evo i zašto: 

 

- Kim sadrži eterična ulja, više vrsta masnih kiselina i vitamina C;

 

- U tradicionalnoj medicini smatra se da semenke kima podstiču apetit, olakšavaju varenje, smanjuju nadutost i pomažu kod grčeva u stomaku;

 

- Koristi se za ublažavanje glavobolje, migrena i lošeg varenja;

 

- Smatra se da pomaže ublažavanju bolnih menstruacija, kao i povećanju količine mleka kod dojilja;

 

- Neka medicinska istraživanja ukazuju da ulje kima povoljno deluje na srce;

 

Lovor pročišćava celo telo: Za tri dana ispira sve toksine i soli iz tela! (RECEPT)

foto: Shutterstock

- Podstiče mokrenje, pa je blagotvoran kod problema sa kamenom u bubregu i povišenog pritiska;

 

- Ometa razvoj bakterija i gljivica, pa pomaže u eliminisanju infekcija debelog creva, organa za varenje, kao i respiratornog sistema, pošto podstiče i iskašljavanje (najmoćniji efekat ima ulje kima).


Kim je odličan i za lepotu, pa ne treba da čudi to što se koristi u kozmetičkim preparatima za negu kože i kose. Regeneriše tkivo i može da pomogne u borbi protiv masne kože, akni, isceljenju modrica i čireva. Pomaže smanjenju svraba, peruti i drugih problema kože glave.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...