Za lakše jutro nakon lude noći

Gazirani tonik - najbolji lek za mamurluk?

Uz ovo gazirano piće alkohol se razgrađuje brže, a mamurluk traje kraće, tvrde kineski naučnici, koji su ispitali 57 pića kako bi dobili najbolji lek protiv glavobolje i mučnina nakon pijanstva
Nega
13:26h
Gazirani tonik - najbolji lek za mamurluk?
Foto: Shutterstock

Zaboravite na tursku kafu, dosta vode ili jogurta, jer su najnovija istraživanja pokazala da je spas od mamurluka u gaziranom napitku. Do sada se verovalo kako jutro posle, kako bi se ublažio mamurluk, treba posegnuti za šoljicom jake kafe ili čak koktelom Bloody Mary. Ali, naučnici sa Univerziteta Sun Yat-Sen sada tvrde da je najbolji lek za mamurluk tonik.

U istraživanju su kineski naučnici ispitali 57 pića, od biljnih do gaziranih pića, a na kraju je zaključeno kako je po pitanju mamurluka najbolji Sprite, piće od limuna i limete.

Naučnici su tokom istraživanja proučili šta uzrokuje mamurluk, pa su otkrili da je, osim samog alkohola, odgovoran i proces njegove razgradnje u telu, koji uzrokuje simptome kao što su mučnina i glavobolja.

Kada pijete, jetra ispušta enzim alkohol dehidrogenazu (ADH) koji razgrađuje etanol u alkoholu u hemijski spoj acetaldehid pa tako manje alkohola ulazi u krvotok. Tada se ostatak alkohola uz enzim aldehid dehidrogenazu (ALDH) razgrađuje na spoj acetat, koji se smatra bezopasnim i povezan je sa dobrim učincima alkohola.

Testiran je i izbor pića, od čajeva, vrućih biljnih napitaka i raznih gaziranih pića. Otkriveno je kako biljni napitak sa semenkama konoplje zapravo povećava trajanje procesa ADH i sputava proces ALDH, tako da mamurluk traje duže. Međutim, Sprite se našao među pićima koji ubrzavaju proces ALDH - alkohol se razgrađuje brže, a mamurluk traje kraće.

Dobra vest je i ta da sa godinama glavobolje izazvane mamurlukom postaju manji problem. Naime, glavobolje su posledica oticanja mozga zbog alkohola koji tada pritiska lobanju. Ali, vremenom mozak se smanjuje i skuplja, tako da ima više prostora ako mozak nabubri.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs