Jeftini trikovi za lepotu koji vam štede novac

Šećerom ispolirajte lice, a šamponom skinite šminku

Uz nekoliko tajni i saveta slavnih šminkera i stručnjaka uštedite novac na preparatima za ulepšavanje i šminki pa, na primer, umesto skupih krema za hidriranje kože, iskoristite vazelin, koji vam može poslužiti i da vam miris parfema traje duže
Nega
16:20h Autor:
Šećerom ispolirajte lice, a šamponom skinite šminku
Foto: Shutterstock

Jedan od besplatnih, a vrlo efikasnih tretmana za lepotu je san. Izbegnite crne podočnjake, kesice ispod očiju i crvene oči tako što ćete se potruditi da spavata dovoljno i ležete na vreme svako veče. Tajna je u dobrom kontinuitetu i disciplini. Osim toga, u nastavku slede zanimljive lekcije za lepotu.

Stoga, tajna mladolikog izgleda i zdrave kože nije samo u kozmetičkim preparatima, nego pre svega u okrepljujućem snu. Dok spavate, telo poput građevinskog radnika popravlja i obnavlja ćelije i tkiva. Kada utonete u dubok san, povećava se proizvodnja hormona rasta, što ima odlučujuću ulogu u obnavljanju kože. Ako ne spavate dovoljno dugo, vreme potrebno za regeneraciju je prekratko, te koža postaje bleda, bez sjaja, bore su izražajnije, uglovi usana spušteni, a sve to licu dodaje godine, upozoravaju iz američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

"Nedostatak sna smanjuje sposobnost kože da se regeneriše, pa utiče na tonus mišića, što kao posledicu ima bled, beživotan i neatraktivan izgled", tvrdi dr John Axelsson sa Karolinskog instituta u Stokholmu, koautor istraživanja o povezanosti sna i izgleda.

Sjajna kosa i trajna boja

Ispiranje jabukovim sirćetom ima jednak učinak kao i šamponi za sjaj kose, savetuje Kristin Ess, frizerka slavnih iz Los Anđelesa. Da biste uštedeli na boji za kosu, produžite joj rok trajanja upotrebom šampona i regeneratora koji ne sadrže sulfate.

Izvucite više od bronzera i podloge

Trik je u tome da kupite malo tamniju nijansu od one koju inače upotrebljavate. Potom, bronzer ili podlogu pomešajte sa malo hidratantne kreme dok ne dobijete željenu nijansu. Bočica podloge trajaće duže i koži će dati lep sjaj, otkriva šminkerka Lori Taylor.

Iskoristite parfem do maksimuma

Da bi miris parfema na koži trajao duže, pulsne tačke prvo premažite slojem vazelina i tako ćete usporiti isparavanje parfema. Kada je vaš omiljeni parfem pri kraju, preostale kapljice koje ne možete da ispumpate izlijte u gel za tuširanje ili ih dodajte nemirisnoj kremi.

Punije usne na prirodan način

Sastojak mnogih skupih preparata za usne sa efektom “plump” je cimet. Umesto da trošite novac, u prodavnicama zdrave hrane kupite ulje cimeta koje je mnogo jeftinije, a ima isti efekat, otkriva šminkerka Lori Taylor.

Sapunica za manje novca

Umesto gelova za tuširanje kupujte sapune za telo - mnogo su jeftiniji, duže traju i stvaraju manje otpada, pa su povoljniji za okolinu.

Da šampon potraje duže

Umesto svaki ili svaki drugi dan, kosu perite dva puta nedeljno, a ako je koren mastan, višak masnoće pokupite baby puderom. Ređe pranje godiće i vašoj kosi, koju stalna šamponiranja isušuju, ali i vašem novčaniku.

Šećerom ispolirajte lice, a šamponom skinite šminku

Pomešajte smeđi šećer i med tako da napravite gusto, slatko testo kojim potom dobro istrljajte kožu tela, savetuje šminkerka Kimara Ahnert. Kao jeftina i nežna zamena za odstranjivače šminke može vam poslužiti dečji šampon sa formulom “bez suza” čija velika bočica košta manje od male bočice odstranjivača šminke, poručuje Ahnert.

Iskoristi do kraja

Sjaj za usne možete upotrebljavati i kao rumenilo, ali i kao senku. Sjajevi i balzami u svetlocrvenim nijansama i boji višnje istaći će prirodan sjaj obraza. Možete da nanesete jedan ili više slojeva balzama da biste dobili željenu nijansu, savetuje Dick Page, umetnički direktor Shiseido Makeupa. Kako biste sprečili da se ruž prelije preko uglova usana, možete ih opcrtati i olovkom za obrve u boji mesa čija će voštana formula sprečiti razlivanje ruža.

Umesto novog ruža poigrajte se nijansama koje već imate. Za prigušenu ružičastu boju kombinujte smeđi i ružičasti. Da biste dobili boju šljive, pomešajte crveni i ljubičasti, a boju fuksije daće kombinacija crvenog sa ružom boje korala. Ostatke ruževa možete i iseckati, pa komadiće kratko staviti u mikrotalasnu kako bi se rastopili i potom novi ruž ulijte u praznu kutijicu.

Želite li da se crveni ruž jače rasplamsa, između slojeva ruža nanesite sloj pudera. Puder će izvući ulja iz ruža što će pojačati njegovu boju koja će postati duboka i mat, kaže vizažistica Chantel Miller.

Maslinovo ulje za glatku kožu

Nekoliko kapi ulja stavite na komadić vate, pa ga utrljajte, posebno na mesta na kojima se koža peruta ili je gruba. Potom, lice nagnite nad posudu sa vrućom vodom kako bi para pomogla koži da bolje upije ulje.

Bronzer za jagodice top-modela

Da biste istakli jagodice, na udubine obraza nanesite bronzer koji će efektom senke stvoriti efekat isklesanih jagodica. Ako nemate bronzer, poslužiće i tamniji puder koji vam je ostao iz letnje kolekcije.

Rumenilom i sjajem za usne istaknite oči

Ružičasto krem-rumenilo nanesite ispod kosti obrva i iznad jagodica obraza, u obliku polumeseca. Suptilan sjaj rumenila privući će pažnju na oči. Ispod obrva možete lagano da nanesete i sloj nežnog ružičastog sjaja za usne koji će vizualno podići kapke i istaći oči.

Puder i sjaj umesto ruža u boji kože

Želite li da usne izgledaju negovano, ali nenašminkano, ne morate da kupujete ruž u neutralnoj nijansi. Sunđer umočite u podlogu za šminku, pritisnite ga na usne i sačekajte nekoliko sekundi da se osuši, pa usne premažite bezbojnim sjajom, otkriva Diorova savetnica Shane Paish.

Kontrastna senke uz jesenji trend

Na gornje kapke nanesite senku intenzivne, svetle nijanse poput ljubičaste, a duž donje linije trepavica izvucite liniju u nežnoj, bisernozelenoj nijansi. Nanesete li malo svetlucave senke na sredinu usana, one će izgledati punije. Ako malo metalik senke umešate u losion za telo, on će tenu dati lepu, toplu nijansu.

Puder sjajno "glumi" šampon

Uz nekoliko tajni i saveta slavnih šminkera i stručnjaka uštedite novac na bjuti preparatima i šminki pa, na primer, umesto skupih krema za hidriranje kože, iskoristite vazelin.

"Upotrebljavam vazelin za usne, suve delove kože, a nekad i suve kapke. Dugo ostaje na koži, a idealan je i za osetljivu kožu", kaže dermatolog Amy Wechsler.

Umesto da kupujete nekoliko preparata za negu lica i bubuljica, poslužite se morskom vodicom koju možete da kupite u apoteci.

"Njome isušite bubuljice i smirite osipe", savetuje šminkerka slavnih Belinda Moss.

Ruževe zamenite balzamima u boji, čime dobijate dva u jedan.

"Usne će biti njegovane, ali i lepe", kaže Gun Nowak, osnivačica mejk ap kompanije Face Stockholm.

Za skidanje šminke - vlažne maramice

"Sjajna alternativa za šampone za suvo pranje je dečji puder", ističe Rita Hazan, vlasnica njujorškog frizerskog salona. A, za skidanje šminke nemojte da kupujete različite kreme, nego vlažne maramice, kaže šminker Tim Quinn.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs