Simptomi

Da li imate problem sa štitnom žlezdom? Ovo su sigurni znakovi!

Brz gubitak kilograma ili abnormalno gojenje, bol u mišićima, depresija, gubitak kose, kao i nepravilna menstruacija, samo su neke od propratnih stvari nepravilnog rada štitne žlezde
Medicina 12.09.2013. - 20:05h
Foto: Shutterstock

Štitna žlezda je jedna od najvažnijih endokrinih žlezda u telu. Ona izlučuje hormon tiroksin koji je potreban za ljudski rast i razvoj. Povećanje ili smanjenje tiroksina može da uzrokuje velike probleme za osobu. Nepravilan rad štitine žlezde je postao prilično česta pojava ovih dana. U nastavku slede neki od znakova da vaša štitna žlezda ne funkcioniše ispravno.

 

Brzi gubitak kilograma
Kada je štitna žlezda hiperaktivna, počećete vrlo brzo da gubite težinu. Bez obzira koliko jedete, vaš metabolizam će biti ubrzan.

 

Abnormalno debljanje
Hipotireoza ili prekomeran rad štitne žlezde će vas nadimati. Vaš stopa metabolizama će biti spora, a vi ćete dobiti na težini vrlo brzim tempom.

 

Bol u mišićima
Bol mišića je vrlo čest simptom bilo kakvog hormonskog poremećaja. A, problemi sa štitnom žlezdom su, takođe, povezani sa vašim hormonima.

 

Gubitak kose
Nepravilan rad ove žlezde uzrokuje gubitak kose kod ljudi. To može da bude vrlo depresivno, pogotovo za žene. Možda ćete, čak, videti delimičnu ćelavost.

 

Nepravilna menstruacija
Ubrzan ili usporen rad štitne žlezde može da poremeti vaš menstrualni ciklus. Hipotireoza će dovesti do prekomernog menstrualnog krvarenja, dok će vas hipertireoza prouzrokovati manje krvarenje. Može se, čak, desiti i da ne dobijete menstruaciju.

 

Proširenje vrata
Štitna žlezda se nalazi u vratu. Dakle, kada ona ne funkcioniše normalno, može da se desi da vam se javi oteklina na vratu.

 

Zbrka uma
Nepravilan rad štitne žlezde ometa vaše mentalne sposobnosti.  Može da vam se desi da lako zaboravljate stvari i da imate osećaj zbrke kada je u pitanju vreme i mesto.

 

Depresija
Gubitak kose, debljanje i hormonski usponi i padovi kombinacija su koja može da dovede do depresije u svakom ljudskom biću.

 

Valunzi
Ljudi koji imaju preaktivnu štitnu žlezdu ne mogu da tolerišu toplotu. Sve vreme se obilno znoje nakon bilo kakve fizičke aktivnosti.

 

Problemi sa plodnošću
Ako imate uvećan rad štitne žlezde, može da vam se desi da imate problema sa plodnošću.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...