Isprobajte

Sprečite starenje prirodnim putem: Ako se držite ovog programa, bićete zdravi i mladoliki!

Ovaj jednostavni program života učiniće da budete zdravi, dugovečni i mladoliki. Ono što morate da uradite je da istrajete...
Nega
08:24h Autor:
Sprečite starenje prirodnim putem: Ako se držite ovog programa, bićete zdravi i mladoliki!
Foto: Shutterstock

Većina naučnika i anti ejdž stručnjaka slaže se sa činjenicom da proces starenja ne može biti sprečen, ali ga zato možete usporiti ili odgoditi.

Svi mi žudimo za fizičkim karakteristikama koje krase mladenačko doba poput glatke i čvrste kože, jakih mišića, jakog imunološkog sistema, jasne memorije, zdravog srca, mozga i ostalih organa.

Ipak, kako je starenje neizbežno, tako se već u tridesetim godinama života počinju javljaju njegovi prvi znaci.

Proizvodnja proteina kolagena i elastina počinje opadati, usled čega koža polako gubi mladenački sjaj, postaje suša i tanja, a javljaju se i prve bore oko očiju, na čelu i u uglovima usana.

Fiziološki proces postupnog propadanja ćelija počinje se odvijati i u ostalim organima ljudskog tela.

Faktori koji doprinose prevremenom starenju:

Osim genetike, na proces starenja utiču i mnogobrojni vanjski faktori, koji na različite načine opterećuju vaš organizam.

Medicinski fenomen: Prestala je da stari u tridesetoj zahvaljujući ovoj namirnici! (FOTO)

Brzina, odnosno intenzitet starenja zavisi o tome u kolikoj meri je vaš organizam izložen njihovom delovanju. Neki od uzročnika prevremenog ili ubrzanog starenja su:

Nepravilna ishrana, stres, pušenje, alkohol,smanjena fizička aktivnost, premalo sna, nedovoljan unos tečnosti, nepovoljni vremenski uslovi poput jakog sunca, vetra, hladnoće, zagađenost vazduha, genetika.

Ako se odgovorno ponašate prema sopstvenom telu i zdravlju uopšteno, mnoge korisne informacije iz područja anti-ejdž medicine možete upotrebiti u borbi protiv prevremenog ili ubrzanog starenja.

Promenom prehrambenih navika, pojačanom fizičkom aktivnošću, povremenim relaksiranjem duha i tela, pozitivnim razmišljanjem te adekvatnom kozmetičkom negom, vaš fizički izgled, kao i celokupno zdravstveno stanje mogu biti očuvani.

"Čovek stari onako kako je živeo”, stara kineska poslovica.

Iako ne postoji eliksir mladosti, niti univerzalna formula za očuvanje mladenačkog izgleda i stanja organizma, ipak postoje mnogobrojni prirodni načini pomoću kojih možete usporiti i barem delomično nadmudriti starenje.

Pod pojmom prirodni anti-ejdž stil življenja podrazumevamo:

Zdrav način života, pravilnu ishranu, adekvatnu brigu o sopstvenom telu.

Ima 46, a izgleda 15 godina mlađe: Ovo je tajna mladolikosti Ketrin Zite Džouns!

Zdrav način življenja

Pridržavajući se sledećih načela zdravog života, u znatnoj meri možete doprineti usporavanju starenja, bilo da je reč o fizičkom izgledu ili o opštem stanju vašeg organizma.

Stres držite pod kontrolom

Stres je veliki neprijatelj lepote i zdravlja. Prema tvrdnjama stručnjaka, od svih spoljnih uticaja on ostavlja najveće negativne posledice na celokupno stanje organizma pa tako i na fizički izgled.

Stres pogubno utiče na kolagen, koji je odgovoran za zdravu, elastičnu i mladoliku kožu. Usled smanjene proizvodnje i nedostatka ovog proteina koža postaje suva, opuštena i naborana.

Njegovo delovanje ostavlja ozbiljne posledice na svaki organ u ljudskom telu, a hronični stres može dovesti do niza tegoba, uključujući i neke vrlo opasne bolesti.

Stres će ublažiti šetnja, meditacija, joga, masaža i aromaterapija.

Odbacite štetne navike

Štetne životne navike uvelike doprinose prevremenom starenju. Na primer, zavisnost poput pušenja, alkohola te preteranog konzumiranja šećera kao i pržene i masne hrane pogubno deluju na kožu, njeno zdravlje i lepotu, ali i na zdravlje celog organizma.

Preterano izlaganja sunčevim zrakama također ostavlja neželjene posledice na kožu i ubrzava njeno starenje.

Ništa manje štetna nije ni navika sunčanja u solarijumu, koja je prema tvrdnjama renomiranih stručnjaka odgovorna za mnoge negativne posledice, poput suve, dehidrirane i prerano ostarele kože, pojave tamnih fleka i popucanih kapilara.

Božije čudo iz stare Grčke: Biljka koja vraća zdravlje, lepotu i mladolikost!

Hidrirajte organizam

Opšte poznato je da nedovoljan unos tečnosti sa sobom nosi brojne loše posledice za čitavo telo pa i za kožu. Neke od njih su suvoća, crvenilo, perutanje i pojačana osetljivost kože, gubitak sjaja i elastičnosti te prevremeno i pojačano stvaranje bora.

Preporučena količina tečnosti koju biste trebali uneti u organizam tokom dana iznosi 1,5 do 2 litre. Stručnjaci savetuju ispijanje vode ili drugih zdravih napitaka u malim gutljajima, ravnomerno tokom celog dana.

Pomoći će i konzumiranje namirnica koje u svom sastavu imaju veliki postotak vode.

Dopustite sebi da se naspavate

Za vreme spavanja vaše telo se regeneriše i skuplja energiju potrebnu za normalno funkcionisanje. Hronični nedostatak sna može ubrzati proces starenja te podstaći razvoj bolesti povezanih sa starenjem poput hormonskog poremećaja, visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2, gojaznosti, poremećaja metabolizma, gubitka pamćenja. Stručnjaci se slažu da je organizmu potrebno najmanje šest sati spavanja, a nakon napornog dana čak osam do devet sati.

Pomladite se uz redovne fizičke aktivnosti

Redovna fizička aktivnost donosi sa sobom brojne zdravstvene pogodnosti. Na primer, smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti, moždanog udara, visokog krvnog pritiska, nekih vrsta raka, dijabetesa tipa 2 te mnogih drugih bolesti.

Svaki oblik fizičke aktivnosti podstiče cirkulaciju, a time i eliminaciju toksina iz organizma kao i snadbevanje svih organa hranljivim supstancama, što je od velikog značaja za zdravlje svih delova tela, a posebno kože.

Stručnjaci preporučuju intenzivnu fizičku aktivnost u trajanju od trideset minuta, najmanje tri puta nedeljno.

Smilje, cvet koji nikad ne vene: Na čudesan način briše bore! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs