NEZDRAV NAČIN ŽIVOTA

3 navike zbog kojih imate 10 godina stariju kožu

Životne navike su, kako je pokazalo istraživanje, odgovorne za 33% promena na koži povezanih sa starenjem. Zbog solarijuma, pušenja i izbegavanja voća, koža može izgledati 10 godina starije
Nega
20:20h Autor:

Nezdrave životne navike mogu ostarati žensku kožu za više od 10 godina, pokazala je velika međunarodna studija.

Šteta koju uzrokuje solarijum, pušenje, manjak voća (i hidratacije) ubrzava proces starenja, pokazuje istraživanje koje uključuje 585 žena iz Velike Britanije, Kine i Španije. Činioci koji utiču na njihovu kožu su isti, bez obzira na poreklo i tip kože uključenih žena.

Stil života koji neka žena bira utiče na čak 33% promena vezanih za starenje.

Dr. Endrju Majes (Andrew Mayes), koji je predvodio istraživački tim je rekao: "Već smo znali da genetika utiče na nekih 50% promena izgleda, ali nismo znali koliko utiče stil života."

Istraživanje koje je sprovedeno tokom poslednjih osam godina uključilo je žene starosti od 45 do 75 u Velikoj Britaniji, od 30 do 70 u Španiji i 25 do 70 u Kini. Odgovorile su na niz pitanja povezanih s njihovim životnim stilom, uključujući i to da li se izlažu suncu i puše.

Istraživački tim je uzeo digitalne slike žena koje su potom ocenjene po tome da li izgledaju mlađe ili starije od njihovih stvarnih godina . U odnosu na percipirane godine loše navike su uticale da koža djeluje 10,4 godina starije.

Ima li se na umu da rezultati hirurškog pomlađivanja lica i vrata (zajedno sa čelom) traju u prosjeku oko 8,5 godina, jasno je da zdrave životne navike daju zapravo bolje rezultate nego hirurški zahvati.

"U početku nismo mogli da verujemo. Ali, dokazi su tu ispred nas. Žene sa zdravim načinom života izgledaju mnogo mlađe od onih s nezdravim načinom života. Jednostavno rečeno, dobro zdravlje kože je više od skupe kreme i losiona. Reč je o tome kako živimo svoj život, kako se odnosimo prema našim telima i koje korake moramo poduzeti. Oni mogu biti mali i odmereni, a posledice će se videti s vremenom, bez potrebe za plastičnom operacijom" rekao je dr. Majes.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...