Jednostavni recepti

Prestanite da grickate nokte: 7 efikasnih caka da prestanete sa ružnom i opasnom navikom!

Osim što je reč o navici koju niko ne voli, grickanje i pljuckanje noktiju može da biti opasno za zdravlje i da izazove deformacije noktiju, upale zanoktica, probleme sa zubima, želucem, pa čak i virusne infekcije
Nega
21:22h Autor:
Prestanite da grickate nokte: 7 efikasnih caka da prestanete sa ružnom i opasnom navikom!
Foto: Shutterstock

Grickanje noktiju raširenije je nego što mislimo, a svako ko se "navukao" na ovu ružnu naviku jako dobro zna koliko je teško rešiti je se. Koji god bili njeni okidači, stres, dosada ili nervoza, izgriženi nokti su prizor koji ne bismo smeli sebi da dopustimo.

Osim što je reč o navici koju niko ne voli, grickanje i pljuckanje noktiju može da biti opasno za zdravlje i da izazove deformacije noktiju, upale zanoktica, probleme sa zubima, želucem, pa čak i virusne infekcije uzrokovane konstantnim lickanjem prstiju.

Ešerihija koli, salmonela i HPV virus vrebaju ispod noktiju: Prestanite sa grickanjem, opasno je!

Ako želite da prestanete sa grickanjem, isprobajte sledeće jednostavne recepte i pronađite onaj koji vam najviše odgovara. Cilj je da vam se guranje prstiju u usta ogadi i da svaki sledeći pokušaj bude što neprijatniji. Budite uporni i dosledni.

7 trikova da izgriženi nokti postanu stvar prošlosti

1. Dva puta dnevno umačite prste u ulje (maslinovo, ricinusovo, riblje ili ulje čajevca) oko 20 minuta.

2. Namažite nokte Tabasko ili nekim drugim ljutim sosom.

3. Istrljajte prste ljutom papričicom.

4. Umočite prste u sirće (oko 5 minuta).

5. Umočite prste u sok od limuna (oko 5 minuta).

6. Istrljajte prste karanfilićima ili belim lukom.

7. Dok ste kod kuće svaki nokat zamotajte u flaster ili lepljivu traku.

Kako nokti mogu da otkriju bolest saznajte OVDE.

Važne napomene:

- Ulja su odlična za negu zanoktica, kao i za same nokte jer ih neguju i hrane. Ako želite da pojačate efekat, u ulje dodajte Tabasko ili ljutu papričicu kako bi ukus bio nepodnošljiv i samim tim korisniji.- Ne zaboravite da nakon nanošenja ljutih ili vrlo kiselih dodataka ne smete da dirate oči i treba da budete oprezni oko dece i kućnih ljubimaca.- Nokte držite urednima i isečenima, bez nepravilnih ivica koji bi mogli da vas dovedu u iskušenje da ih gricnete.- U frižideru držite sveže šargarepe, celer pa čak i led - kada osetite potrebu za grickanjem radije zagrizite ove tvrde namirnice.- Ako vam je zanoktica oštećena, izbegavajte spomenute ljute i kisele preparate kako ne biste dodatno iritirali oštećenu kožu. U tom slučaju odaberite opcije s uljima i flasterima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs