Mogu da ukazuju na bolesti

Imate bele mrlje na noktima? Evo zašto ne smete da ih ignorišete!

U slučaju da simptom ne prolazi, ponavlja se ili se pak pogoršava, svakako je potrebno uraditi pregled kod dermatologa
Lepi & Zdravi
19:30h Autor:
Imate bele mrlje na noktima? Evo zašto ne smete da ih ignorišete!
Foto: Shutterstock

Bele mrljice koje vidimo na ploči nokta česta su pojava koja se najčešće povezivala s nedostatkom kalcijuma u organizmu. Iako su ovaj podatak mnogi čuli od svojih roditelja ili prijatelja, on nije istinit, barem ne u potpunosti. Saznajte pravi uzrok belih mrljica na noktu.

Nokti mogu da budu pokazatelji raznih promena u organizmu, a neke od njih mogu da upućuju i na ozbiljnije bolesti unutrašnjih organa ili pak loše stanje organizma. Doktorka Ivana Nola, specijalistkinja dermatovenerologije, objasnila je koliko bele mrlje na noktima zapravo mogu da otkriju o našem zdravlju.

"Bele mrljice na noktima, u lekarskoj terminologiji leukonihija, najčešće nastaju kao posledica traume samog nokta ili ležišta nokta. U najvećem broju slučajeva takve promene su posledica agresivnijeg manikira ili druge vrste traume izazvane lošim navikama poput grickanja noktiju i čupkanja kožice pored nokta."

Namazala je nokte ovom mešavinom: Za nedelju dana oduševili je rezultati! (RECEPT, VIDEO)

Dakle, ako ste i vi rob ovih ružnih navika znajte da ne morate da se brinete jer, nakon što se bolesni nokat oporavi, mrljice bi rastom nokta trebalo potpuno da nestanu.

Mogu li bele mrlje na noktima da budu opasne za zdravlje?

Malopre spomenuta navika samo je jedan od uzročnika nastajanja ovakve promene, pa je ujedno i najbezazlenija. Postoje i drugi uzroci pojave beličastih mrlja na noktima koji su mnogo ozbiljniji i koje ne bismo smeli da ignorišemo.

"Pojava beličastih mrlja na noktima može da upućuje na plućne i srčane bolesti, bolesti bubrega, nedostatak vitamina, ulcerozni kolitis, manjak cinka kao i manjak proteina. U slučaju da simptom ne prolazi, ponavlja se ili se pak pogoršava, svakako je potrebno uraditi pregled kod dermatologa", objašnjava dr sc Ivana Nola i dodaje da je u ovom slučaju nužna i analiza krvi koja uključuje hormone, minerale i vitamine i, prema potrebi, pregled interniste.

Stavila je lak za nokte na selotejp: Trik koji je oduševio žene širom sveta! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs