Ovo su 5 znakova koji ukazuju da ne perete kosu dovoljno često: Slabo uočljivi, a rizik od gubitka kose se povećava

Često su zanemarljivi, a zapravo su jasni znaci da ne perete kosu dovoljno.

Nega
12:15h
Ovo su 5 znakova koji ukazuju da ne perete kosu dovoljno često: Slabo uočljivi, a rizik od gubitka kose se povećava
Foto: Shutterstock

Koliko god sve devojke i žene volele da imaju čistu kosu, pranje može biti naporan i vremenski zahtevan zadatak – više obaveza nego užitak.

Mnoge žene i devojke vide kao najjednostavnije rešenje u šamponu za suvo pranje kose, ali ispostavlja se da to nije dobra ideja.

Ako previše retko perete kosu, rizikujete probleme sa skalpom, što može čak dovesti do gubitka kose. Postavlja se pitanje, koliko je dakle često trebate prati?

pranje kose
foto: Shutterstock

Koliko često treba prati kosu?

Zavisi od nekoliko faktora. Ako vam je skalp suv i ne koristite mnogo proizvoda za stilizovanje, možda će biti dovoljno da kosu perete jednom nedeljno – Džulija Roberts navodno prati ovu rutinu. Međutim, ovo nije univerzalno pravilo, piše američki "Vog".

Da li često stilizujete kosu? Da li koristite puno suvog šampona? Da li već imate perut? Da li vam je skalp masan? Sve ovo su faktori koji mogu značiti da bi trebalo češće prati kosu, tj. na svaka dva do tri dana. Iako prečesto pranje može oštetiti kosu, previše retko pranje može imati isto tako neželjene posledice.

Džulija Roberts
foto: BauerGriffin/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

5 znakova da ne perete kosu dovoljno često

Teško je generalizovati koliko često bi zapravo trebalo prati kosu. Ako iskusite jedan ili više sledećih znakova upozorenja, pokušajte da eksperimentišete sa učestalošću pranja. Ili, ako imate sumnje, konsultujte se sa dermatologom.

Ovo su pet znakova da možda treba češće da perete kosu:

Masna kosa

Najočigledniji znak da kosu perete previše retko su masni koreni i nedostatak volumena. Ako ne perete redovno višak sebuma sa skalpa, kosa postaje slepljena i teška.

Pranje Kose
foto: Profimedia

Kod nekih ljudi ovo se dešava već dan nakon pranja, dok kod drugih traje duže. Uzgred, masna kosa ne samo da je vidljiva, već može i da se oseća – mešavina mrtvih ćelija kože i sebuma na skalpu zapravo stvara idealno tlo za razmnožavanje bakterija, što može dovesti do neprijatnog "mirisa glave".

Stvaranje peruti

Perut nije nužno znak retkog pranja kose, ali naš skalp stalno proizvodi sebum, masnu sekreciju koja štiti i hidrira kožu i kosu. Ako se kosa retko pere, sebum se može nagomilati na skalpu.

Istovremeno, ćelije kože umiru i stalno se obnavljaju. Kada se kosa retko pere, ove mrtve ćelije ostaju duže na skalpu, što dovodi do nakupljanja prljavštine, ulja i mrtvih ćelija kože. Ovo nakupljanje stvara idealno okruženje za razmnožavanje mikroorganizama, poput gljivice Malasezije, koja prirodno živi na skalpu. Povećana proizvodnja sebuma i nedostatak čišćenja mogu uzrokovati umnožavanje ove gljivice.

Pranje Kose
foto: Antonio Guillem Fernandez / Panthermedia / Profimedia

Malasezija se hrani mastima iz sebuma, a kada se umnoži, oslobađaju se nusproizvodi koji mogu iritirati skalp. Ova iritacija zatim dovodi do pojačanog stvaranja ćelija i ubrzane deskvamacije kože, što postaje vidljivo kao perut.

Svrab skalpa

Svrab skalpa ne znači samo suvoću izazvanu prečestim pranjem, već je i znak da ne perete kosu dovoljno često. Proizvodi za negu i stilizovanje, prljavština, znoj i mrtve ćelije kože mogu se nakupljati na skalpu. Ovo nakupljanje pruža idealno tlo za mikroorganizme, poput pomenute Malasezija gljivice, koja ne samo da podstiče perut, već i nusproizvode koji mogu iritirati skalp i izazvati svrab.

Nedovoljno čišćenje skalpa takođe može podstaći razvoj bolesti kože, poput seboreičnog dermatitisa, koji je praćen svrabom.

Beživotna kosa

Da li vam je kosa beživotna? Ovo bi moglo biti zbog nakupljanja proizvoda za stilizovanje i negu, koji mogu oštetiti površinu dlake i smanjiti njenu sposobnost reflektovanja svetlosti – posebno ako često koristite suvi šampon između pranja.

Pranje Kose, Frizer
foto: Shutterstock

To je zato što čestice pudera koje sadrži suvi šampon čine da kosa izgleda mat, ali šampon za dubinsko čišćenje može vratiti kosi sjaj, posebno ako se kombinuje sa regeneratorom koji pojačava sjaj.

Gubitak kose

Povećan gubitak kose takođe može ukazivati na to da ne perete kosu dovoljno često. Jedan od najčešćih uzroka gubitka kose, koji je indirektno povezan sa retkim pranjem, je seboreični dermatitis. Ovo stanje karakteriše prekomerna proizvodnja sebuma i rast pomenute Malasezija gljivice na skalpu.

Ako se skalp nedovoljno čisti, proizvodnja sebuma može se povećati i podstaći razmnožavanje Malasezije, što dovodi do upale i iritacije. Hronična upala skalpa može dovesti do gubitka kose, iako je važno napomenuti da istraživanja o ovome još nisu potpuno čvrsta. Redovno pranje pomaže da skalp ostane zdrav i bez iritacija, a kosa zadržava svoj prirodan sjaj.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs