AKNE NA TELU SIGNAL SU ZA BORBU KOJE VAŠE TELO VODI: Ne izazivaju ih samo stres i hormoni, OVO je najčešći razlog

Akne zaista mogu da pomognu da se donese zaključak šta se dogodilo s vašim telom i koje zdravstvene probleme možda imate

Nega
Autor:
AKNE NA TELU SIGNAL SU ZA BORBU KOJE VAŠE TELO VODI: Ne izazivaju ih samo stres i hormoni, OVO je najčešći razlog
Šta pojava akni govori o telu?, Foto: Profimedia

Akne na određenim delovima tela mogu da signaliziraju na probleme sa kojima se vaše telo bori:

1. Akne oko usta

Akne oko usta mogu da se pojave ako je koža u ovoj oblasti iritirana, ili je često dodirujemo rukama, mobilnim telefonom ili nekim drugim predmetima kao što su kaiševi za kacige ili muzički instrumenti. Različite kozmetike i proizvodi za lice takođe mogu da budu uzrok, ali i hormoni i genetika.

Ako vas često muče, posetite dermatologa koji će pronaći odgovarajući tretman koji će vam pomoći. Ipak, uvek je bolje sprečiti njihovu pojavu nego lečiti.

bubuljica na ustima
foto: Shutterstock

Zato neka čišćenje vaše kože nežnim ili blagim sredstvom za čišćenje dva puta dnevno postane vaša rutina. Koristite šminku označenu kao „nekomedogena“ (ne začepljuje pore) i proizvode bez ulja i izbegavajte dodirivanje lica.

2. Na nosu

Naš nos je jedno od najčešćih područja lica na kojem se razvijaju akne. To je zato što su njegove pore obično veće, što olakšava prljavštini i bakterijama da ih začepe. Zapravo, koža je ovde masnija i samim tim podložnija aknama.

Akne na nosu mogu da budu izazvane ishranom, stresom i određenim lekovima. Ponekad to može da bude znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, ali najčešći uzrok je loša higijena.

bubuljica na nosu, nos, Akne
foto: Shutterstock

Zato je uvek dobro dodati malo ulja čajevca u svoju rutinu nege kože lica. Veoma je nežan i efikasan protiv akni, a mogu da pomognu i natrijum sulfacetamid i sumpor koji će sprečiti razmnožavanje bakterija na koži. U veoma teškim slučajevima, obratite se dermatologu.

3. Na čelu

Značajan faktor koji ih izaziva na čelu je isti — povećanje proizvodnje ulja na vašoj koži. Ali ponekad je teško shvatiti zašto se to dešava, pogotovo ako ne uzimate određene lekove, ako hormoni rade kao sat i niste pod stresom. U tom slučaju možda je kosa izvor nastanka akni na čelu.

Akne
foto: Shutterstock

Ako vam je kosa masna, ulje može doći na vaše čelo i začepiti pore. Različite pomade, gelovi i voskovi takođe mogu da budu uzrok, jer često sadrže kakao puter ili kokosovo ulje i mogu učiniti vašu kožu dodatno masnom. Nežno sredstvo za čišćenje bi trebalo da reši ovaj problem. Ako ne pomogne, pokušajte da izbegavate bilo kakve proizvode za masnu kosu i samo češće perite kosu.

4. Na bradi i vratu

Ako mislite da su akne, generalno, uzrokovane promenama u radu hormona, imamo dobru vest za vas: nije sve tako. Kada se određeni nivoi hormona promene, to može da dovede do povećanja androgena - uobičajenog faktora koji doprinosi pojavi akni kod odraslih osoba. Ali postoje neke oblasti koje su pravi pokazatelji hormonskih fluktuacija, a uključuju naše vilice i vrat.

Akne
foto: Shutterstock

Potpuno je u redu ako se bubuljice pojave tokom menstrualnog ciklusa. Takođe, mogu da budu uzrokovane uzimanjem nekih lekova, posebno za kontrolu rađanja. U težim slučajevima, to može biti oboljenje, ali ako budete koristili nekomedogeno sredstvo za čišćenje lica i vrata, hidratantne kreme i otiđete na tretman akni - rešićete problem. Pripazite se i jakog sunca sunca i pravilno upotrebljavajte kreme za sunčanje.

5. Na obrazima

Akne na obrazima su takođe veoma čest problem, posebno sada kada svi imamo mobilne telefone s kojima dodirjemo lice. Telefoni su odlični u širenju bakterija, ali i prljave jastučnice, čaršafi i drugi predmeti koji dolaze u kontakt sa vašom kožom.

Crvenilo, Lice
foto: Shutterstock

Mogu da budu i posledica delovanja hormona, ali najčešće su uzrokovane određenim životnim navikama i možete da ih se rešite sa nekoliko jednostavnih promena: obrišete telefon pre svake upotrebe, ne nosite telefon u kupatilo, menjajte jastučnicu i čaršaf svake nedelje i - redovno perite ruke.

6. Na leđima

Akne na leđima mogu da budu obična alergija na hidratantnu kremu, kreme za telo, ulja za masažu i vosak, kreme za sunčanje. Takođe, mogu da budu uzrokovane našim znojem, koji se meša sa uljem i toksinima na našoj koži i začepljuje pore. Zato je brzo tuširanje nakon treninga toliko važno. I pravilno pranje leđa je neophodno.

bubuljice na leđima
foto: Shutterstock

Prljava odeća, ćebad i jastuci takođe mogu da postanu glavni razlog za pojavu akni na leđima. Preuska odeća je isto loša ideja. Ne dozvoljavaju vašoj koži da diše, što može izazvati iritaciju i, posledično, bubuljice na leđima. Ali ako ne postoji očigledan spoljašnji uzrok, obratite pažnju na svoju ishranu i proverite da li dobijate dovoljno hranljivih materija.

I stres bi mogao da bude uzrok.

7. Na nogama

Akne su uglavnom rezultat delovanja bakterija, sebuma i mrtvih ćelija kože zarobljenih u folikulima dlake i začepljenja pora. To dovodi do upale, a ako se javi na nogama - to je u potpunosti fizički problem. Obično je ova pojava uzrokovana trljanjem neke atletske opreme o vašu kožu ili odeće i donjeg rublja koje je preusko.

bubuljice na nogama
foto: Shutterstock

Međutim, trebalo bi da budete oprezni. Ljudi često mogu da pomešaju akne na nogama sa sličnim stanjima kao što su folikulitis, ekcem ili keratoza pilaris. Dakle, ako vas svrbi i boli, bolje je da konsultujete lekara i koristite profesionalne tretmane.

8. Na grudima

Akne grudima se razvijaju iz skoro istih razloga kao i na leđima i nogama. Na primer, ako imate osetljivu kožu, grubi deterdženti za veš mogu začepiti i iritirati folikule dlake na grudima.

Da vam se to ne bi događalo, izaberete hipoalergenske proizvode, bez sulfata i mirisa.

bubuljice na grudima
foto: Shutterstock

Nošenje odeće koja je preuska ili koja ne diše dobro, posebno tokom vežbanja ili treninga, takođe može da zarobi znoj, ulje i bakterije u porama vaše kože. To takođe može da vas se dogodi nakon upotrebe određenih losiona za telo koji sadrže sastojke koji blokiraju pore.

Zato sledeći put obavezno potražite verzije bez mirisa i ulja. Obično su označeni kao nekomedogeni proizvodi, što znači da ne začepljuju pore.

Koje još metode koristite za sprečavanje pojave akni na licu i telu? Da li ste uspeli da promenite određene životne navike?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs