Nega posle letovanja

Kako da sačuvate preplanuli ten: Pravilno sunčanje, hidratacija i ishrana su najvažniji!

Hrana zelene, crvene i narandžaste boje je od velike pomoći, kao i leškarenje u hladovini
Nega
19:10h
Kako da sačuvate preplanuli ten: Pravilno sunčanje, hidratacija i ishrana su najvažniji!
Foto: Shutterstock

Obožavate preplanuli ten, a ne volite solarijum? I ne treba da ga volite, jer postoji prirodno rešenje za vas!

Uz male trikove za negu i ishranu, možete produžiti vek vaše osunčane boje dugo nakon letovanja!

Piling pre sunčanja

Postavite dobre temelje za preplanuli ten. Pre izlaganja suncu, uradite kvalitetni piling tela i odstranite sve mrtve ćelije kože. Tako pripremljena koža i otvorene pore bolje će upiti sunčevu svetlost, osigurati vam lakše tamnjenje, pa će i preplanula boja duže trajati.

Sve što niste znali o preparatima za sunčanje, a trebalo bi, pročitajte OVDE.

Zaštitne kreme sa visokim faktorom zaštite

Boja koju ste postigli postepenim izlaganjem duže će biti postojana u odnosu na boju koja nastaje iz opekotina nastalim na najjačem suncu. Ne zaboravite da redovno koristite preparate za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom na svim izloženim delovima tela.

Hidratacija tela

Boja će vam biti postojanija ukoliko kožu nakon sunčanja održavate vlažnom, mekom i glatkom. Priuštite sebi svakih nekoliko dana negujuću kupku na bazi maslinovog ulja ili kokosa, a obavezno se mažite omiljenim hidratantnim mlekom za telo.

Jaka hemijska sredstva za tuširanje

Izbegavajte jake sapune u ličnoj higijeni, pa će vam i preplanuli ten duže potrajati. Izbegavajte šokiranje organizma previše hladnom ili previše vrućom vodom, već koristite mlaku vodu.

A koja su ključna pravila intimne higijene, saznajte OVDE.

Trljanje peškirom

Ako želite da zadržite boju nakon letovanja, zaboravite na peškire od frotira i grubo trljanje tela nakon tuširanja ili kupanja. Poželjnije je osušiti se na vazduhu. Dodatan efekat postići ćete ako na mokru kožu namažete dečje ulje za telo i tako se prepustite strujanju letnjeg vazduha u domu.

Hladovina

Održavajte preplanuli ten "sakrivanjem" u hladu. Da, dobro ste pročitali! Sunčevi zraci dopreće do vas i u hladovini, ali će onemogućiti da izgorite. Ne zaboravite i na hidrataciju! Popijte barem osam čaša vode dnevno, a koristan će biti i zeleni čaj.

Narandžasta i zelena hrana

Preplanula koža i karotenoidi vole jedno drugo. Pigmenti koji se nalaze u povrću i voću narandžaste, crvene i zelene boje zaslužni su za tamnjenje kože, a pomoći će vam i da održite boju postojanom. U svakodnevnu ishranu ubacite paradajz i papriku. Napravite smuti od šargarepe, kajsije, dinje i breskve, a jedite i mnogo spanaća, kelja, kupusa i zelene salate.

Koje namirnice vam pomažu da pocrnite, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs