Domaći lekovi

9 prirodnih lekova protiv ujeda komaraca: Led eliminiše svrab, čaj redukuje oticanje!

Topla kupka sa šoljicom sirćeta preporodiće vas ako su vas komarci izujedali, dok pasta za zube i bosiljak hlade kožu i izvlače otoke
Nega
19:48h
9 prirodnih lekova protiv ujeda komaraca: Led eliminiše svrab, čaj redukuje oticanje!
Foto: Shutterstock

Leto je pravo vreme kada treba da saznate kako možete ublažiti iritantne simptome ujeda komaraca. Svrab, oticanje i crvenilo su neizbežni, pa često posežemo za sprejevima i kremama koji ih ublažavaju, a koji su prepuni hemije.

Zato smo za vas izdvojili 8 namirnica kojima možete ublažiti simptome ujeda ovih dosadnih insekata, a koje verovatno imate u kući.

Koja su to 3 mirisna sredstva za zaštitu od komaraca, saznajte OVDE.

Mleko i voda

Pomešajte jednaku količinu obranog mleka i vode, pa u mešavinu umočite maramicu i njom lagano dodirujte mesto uboda.LedSamo jedna kockica leda može stisnuti krvne žile, čime se smanjuje otpuštanje histamina u organizmu, što znatno umanjuje svrab usled ujeda komarca.

Sirće

Zbog niskog nivoa kiselosti, sirće, naročito jabukovo, odličan je kućni lek za sprečavanje svraba. Nanesite ga na mesto uboda i vrlo brzo osetićete olakšanje. Ukoliko uboda ima puno, napravite toplu kupku u koju ćete dodati dve do tri šoljice sirćeta.

Kako ublažiti ujed komarca pomoću kašike, saznajte OVDE.

Kesice čaja

Iskorišćene i ohlađene kesice čaja upijaju tečnost iz uboda i tako redukuju svrab i oticanje na mestu uboda.Pasta za zubePepermint, odnosno njegov sastojak mentol, koji sadrži gotovo svaka zubna pasta, hladi kožu i tako smanjuje svrab. Uz to, pasta za zube ima sastojke koji smanjuju oticanje.

Saznajte OVDE zašto je komarac najsmrtonosnije biće na zemlji.

Med

Ako vam ne smeta malo lepljivosti, med je vaš savršeni pomagač u sprečavanju upale i crvenila ubodenog mesta, a smanjiće i potrebu da se češete.

Kako negovati celo telo medom, pročitajte OVDE.

Bosiljak

Bosiljak sadrži kamfor koji ima sličan učinak kao mentol u zubnoj pasti - hladi kožu. Izmrvite nekoliko listova bosiljka i nanesite na mesto uboda.

Eterična ulja

Ulje čajevca, lavande i kokosovo ulje umanjuju svrab, bol i oticanje nakon uboda komarca, a ulje čajevca deluje i antibakterijski, zbog čega pomaže u prevenciji infekcije koja može nastati ako se stalno češemo. Pre nego što nanesete eterično ulje na kožu, obavezno se posavetujte s prodavcem ili dermatologom, jer su neka ulja prejaka pa ih pre nanošenja treba razrediti vodom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs