obavezno pročitajte

SAMO OVAKO ĆETE IMATI NEGOVANU KOSU I SAVRŠENE LOKNE: 10 pravila koja morate da poštujete kada koristite figaro! (FOTO)

Ako vam se čini da svi znaju neku tajnu koja vam izmiče, nikada vam ne polazi za rukom da dobijete baš onakve talase kakve ste zamislili ili oni jednostavno spadnu nakon sat-dva, onda je ovo pravo mesto za vas.

Nega
Autor:
SAMO OVAKO ĆETE IMATI NEGOVANU KOSU I SAVRŠENE LOKNE: 10 pravila koja morate da poštujete kada koristite figaro! (FOTO)
Foto: Profimedia

Ne brinite, niste sami: velik broj ljudi jednostavno ne ume da koristi figaro za uvijanje kose iako se on čini veoma jednostavnom stvarčicom. Zato smo za vas na jedno mesto skupili sve detalje koji zaista prave razliku, skrolujte dalje za one najbitnije.

#1 UVIJAJTE SAMO POTPUNO SUVU KOSU

Ne prosušenu, ne "pomalo vlažnu", isključivo i samo potpuno osušenu kosu smete da uvijate figarom. Ova vrsta aparata za stilizovanje mnogo više oštećuje mokru nego suvu dlaku zato što je kutikula mokre dlake otvorena i podložnija pucanju.

Istina jeste da figaro, pegla i fen svi mogu oštetiti kosu ali da su prva dva opasnija zato što se prislanjaju direktno na vlasi kose.

#2 NE KORISTITE FIGARO NA OŠTEĆENOJ KOSI

Oštećenu kosu je teže stilizovati i vrlo često ona uopšte neće da se uvije i drži loknu ili talas. Ukoliko vam se čini da vam je kosa naelektrisanija nego obično ili primećujete rascvetane krajeve, najbolje je da preskočite figaro i peglu.

Isto tako, ni jedno ni drugo ne treba koristiti svakodnevno, a ukoliko baš morate da ih koristite dan za danom, pronađite neki drugi način da minimizujete štetu kao što je, na primer, izbegavanje fena.

#3 ODABERITE PRAVU VELIČINU FIGARA

Različite debljine figara daju različite lokne i talase po principu što je veći valjak to je i talas opušteniji. Neke frizure - kao što su savršeni morski talasi na pimer - dobijaju se kombinacijom različitih veličina, krupnijim figarom pri korenu, a manjim na krajevima kose.

#4 KORISTITE NAJNIŽU TEMPERATURU KOJA DAJE REZULTATE NA VAŠOJ KOSI

Svaka kosa je posebna ali opšte pravilo jeste da je tankoj vlasi dovoljna niža temperatura, nego debljoj. Većina figara ima opciju za podešavanje različitih temperatura, krenite od najslabije i čim dostignete onu koja vam pruža talase ili lokne, zaustavite se na njoj.

#5 UVEK KORISTITE ZAŠTITU OD TOPLOTE

Ovi preparati stvaraju zaštitni film između figara (ali i bilo kog aparata kojim se kosa stilizuje uz pomoć toplote) i same vlasi. Ipak, nisu svi stvoreni jednaki. Pažljivo proučite da li je određeni heat protectant namenjen vašem tipu vlasi i načinu stilizovanja. Neki od njih štite samo do određene temperature pa je korisno da to imate na umu kada nameštate temperaturu figara.

Kad smo već kod zaštite od visoke temperature, idealno bi bilo i da ruku kojom uvijate kosu zaštitite rukavicom od posebnog materijala kako biste izbegli eventualne opekotine.

#6 RAZDELITE KOSU U ZAVISNOSTI OD TOGA ŠTA ŽELITE DA POSTIGNETE

Ovo deluje kao nebitan detalj ali način na koji podelite kosu u sekcije za uvijanje itekako utiče na krajnji rezultat. Ukoliko želite volumen, podelite kosu horizontalno i uvijajte tako da pramen odižete od korena, a ukoliko imate talase u planu, uvijajte pramenove po vertikalnim sekcijama.

#7 UVIJAJTE PRAMENOVE U RAZLIČITIM SMEROVIMA

U zavisnosti od toga da li kosu uvijate u istom smeru ili suprotnom, dobićete različit efekat. Ukoliko uvijate sve u istom smeru, kosa će se jednostavno stopiti i zato je najbolje da svaki pramen naizmenično uvijate u suprotnom smeru. Počnite tako što ćete delove oko lica uvijati od njega.

#8 NE VUCITE LOKNE

Figaro ne bi trebalo držati duže od deset sekundi (idealno ne više od 8), a zatim bi trebalo držati samu loknu u ruci i zakačiti je dok se ne ohladi - bar 5 sekundi. Izbegavajte da otpustite uvijen pramen direktno sa figara pošto će tako brzo izgubiti oblik.

Kosu možete pročešljati prstima ili češljem tek kada se potpuno ohladi.

#9 NE ZABORAVITE LAK ZA KOSU

On je praktično neophodan korak ukoliko želite da vam frizura potraje. Nanesite ga nakon što ste napravili talase, ne pre figara kako kosa ne bi postala ulepljena.

#10 NE ZABORAVITE DA OČISTITE SVOJ FIGARO

Obavezno i nakon svake upotrebe. Na taj način ćete izbeći da se natalože prašina i ostaci proizvoda za stilizovanje. Iskopčajte figaro iz struje, sačekajte da se ohladi i jednostavno ga prebrišite vlažnom krpom. Nemojte koristiti sredstva koja sadrže alkohol pošto ona mogu oštetiti površinu figara.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs