Poznato je da hrana koju unosimo u organizam izuzetno utiče na izgled kože. Koliko je sama nega i uoptreba krema bitna, isto tako je važno voditi račua o ishrani.
Najnoviji sastojak za koji su naučnici potvrdili da je veoma delotvoran protiv starenja jeste beli tartuf. Možete ih jesti, ali i naći u raznim serumima, noćnim kremama i drugim preparatima za negu lica.
"Dokazano je da pečurke deluju na prirodne procese obnavljanja kože", ističe Dejvid Lortšer, dermatolog.
"Beli tartufi bogati su masnim kiselinama, omekšivačima koji pomažu u održavanju kožne barijere. Kožna barijera je najudaljeniji sloj kože odgovoran za zadržavanje vlage. A masne kiseline iz tartufa pričvršćuju se u pukotinama između ćelija", dodaje dr Lortšer.
Tartufi sadrže veliku količinu vitamina C, pa su veoma delotvorni kod uklanjanja staračkih pega i ostalih mrlja na koži, kao i u ujednačavanju tena.
Vitamin C nije samo moćan antioksidans, već je i sastojak koji posvetljuje kožu. Pored toga, tartufi, vraćaju koži elastičnost i blistavost.
"Ova vrsta gljiva, takođe je dobar sastojak za borbu protiv upale. Osim što leči već vidljive upale, beli tartuf cilja i na manje upale koje nisu vidljive, ali bi u budućnosti mogle da naprave problem i učine kožu starijom i bleđom", ističe dr Lortšer.