ČUVARI MLADOLIKOSTI

Spisak namirnica koje podstiču proizvodnju kolagena: Zahvaljujući ovoj ishrani ona na licu nema ni jednu boru!

Povratite mladoliki izgled u veoma kratkom roku 

Nega
16:25h Autor:
ilustracija, Foto: Shutterstock

Količina kolagena u koži je odgovorna za mladoliki izgled, a on sa godinama nestaje. Nakon 40-te godine drastično počne da opada, a spoljašnji faktori i naše ophođenje prema telu dodatno ubrzava taj proces.

 

Da li znate šta sve podstiče ubrzanu razgranju kolagena?

 

  • Stres
  • Dijete i manjak kilograma
  • Sunce

 

Sve su ovo štetne stvari koje je potrebno izbegavati u što većoj meri. Dobra vest je da postoji način da se on povrati i podstakne njegova proizvodnja, tvrdi dermatolog Marija Firman.

 

Do pozitivnih rezultata se dolazi uz pomoć:

 

Vitamin C

 

Jedno od najboljih jedinjenja koje podstiče proizvodnju kolagena. Bez njegovog učešća, sinteza ovog proteina je generalno nemoguća. Trudite se da koristite kreme koje ga sadrže ili konzumirate u obliku vitamina

 

Dovoljno sati sna

 

Upravo problemi sa spavanjem tokom godina postaju jedan od glavnih uzroka ubrzanog starenja kože i tela u celini. Ukoliko ne spavate dovoljno sati, koža gubi sposobnost da se obnavlja i ponovo pokrene taj sistem.

Amino kiseline

 

Prolin, lizin, glicin su temelji za izgradnju kolagena u telu. U ovim namirnicama ih možete pronaći:

 

Supa od kostiju


Ona zapravo ne podstiče proizvodnju kolagena nego sadrži bioaktivni oblik kolagena koji vaše telo može odmah da iskoristi. Supa od pilećih i ćurećih kostiju sadrži kolagen tipa II koji podržava zdravlje zglobova, a supa od goveđih kostiju sadrži kolegen tipa I koji održava zdravlje kože.

 

Losos

 

Prepun je minerala odgovornih za proizvodnju kolagena, kao što je cink. Takođe sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti kože.

 

Jaja


Slično kao supa od kostiju, jaja takođe sadrže kolagen, u žumancima. U jajima ima i puno sumpora koji je važan za detoksikaciju jetre i proizvodnju kolagena. To omogućuje da toksini koji uništavaju kolagen budu uklonjeni iz tela.

Bobičasto voće


Brusnice, kupine, jagode i maline sadrže elagičnu kiselinu koja pomaže u zaštiti kože od oštećenja izazvanih UV-zračenjem, izdravu količinu vitamina C.

 

(stil.kurir.rs)

 

 

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...