zdravlje žena

Čudesan lek iz prirode: Ova biljka olakšava simptome menopauze i leči miome na materici!

Konoplja je povratila svoju slavnu reputaciju koju su potvrdila savremena istraživanja

Medicina 29.12.2018. - 20:04h Autor: Stil/Sensa
Foto: Profimedia

Konopljika (Vitex agnus castus) u medicinskoj je upotrebi poznata od davnina. Već je Hipokrat napisao: „Ako krv teče iz utrobe, neka žena pije crno vino u kojem su se natapali listovi konopljike.“ Ginekološka upotreba konopljike zapisana je i u radovima Hipokratovih kolega – Plinija i Dioskorida.

 

Ovaj ženski lek magistarka farmacije Malči Rogoznica savetuje u terapiji raznih ženskih tegoba jer je siguran i prirodan.

 

Budući da nema veliku mogućnost upotrebe, i ja je u radu s pacijentima koristim na isti način kao i starogrčki mudraci. Savetujem njeno samostalno korišćenje ženama koje u menopauzi imaju problema sa čestim i izraženim valunzima, a u kombinaciji sa virkom – još jednom „ženskom“ biljkom – preporučujem je mladim ženama za ublažavanje predmenstrualnih tegoba.

 

Biljka koja rešava sve ženske probleme: Leči neplodnost, ciste, miome, neredovne cikluse

foto: Profimedia

Takođe, ovu antičku biljku često koristim i u tretmanu mioma, dobroćudnih tumora materice. Iako se još ne zna razlog njihovog nastanka, zna se da hormon estrogen pospešuje njihov rast pa je konopljika, kao delotvoran regulator lučenja estrogena, odličan izbor za ublažavanje ove zdravstvene tegobe. Možemo biti srećni što danas imamo na raspolaganju ova znanja i ovu biljku jer je u 18. i 19. veku upotreba konopljike pala u zaborav. Koristila se sporadično, kao zamena za hmelj u proizvodnji piva ili kao zamena za biber zbog njenog snažnog mirisa.

 

Menopauza nije kraj: Pronađen način da se vrati plodnost starijim ženama?

foto: Profimedia

Njeno blagotvorno delovanje na ženske boljke ponovo je otkriveno tokom Drugog svetskog rata, kada su medicinari u Nemačkoj primetili da veliki broj žena zbog stresa ima problema sa nedostatkom laktacije. U potrazi za efikasnim rešenjem, naišli su na konopljiku, potvrdivši istraživanjima njeno delovanje. Rezultati ovih istraživanja naveli su i ostale naučnike širom sveta da detaljnije istraže kako ova biljka utiče na ženski hormonski sistem.

 

Tako danas znamo da konopljika ne sadrži nikakve hormone, odnosno ne deluje kao biljni estrogen, nego utiče na hipotalamus i hipofizu, male žlezde u mozgu koje regulišu sve ostale hormone.

 

Delujući na dopaminski sistem i neke opioidne receptore u mozgu, indirektno uspostavlja ravnotežu u stvaranju estrogena i progesterona. Uz to, inhibira lučenje prolaktina, hormona koji utiče na mlečne žlezde, a koji može biti povećan tokom ciklusa uzrokujući bol u dojkama, što je karakterističan sindrom PMS-a. Biološka aktivnost konopljike ne može se pripisati samo jednom dominant­nom hemijskom jedinjenju jer flavonoidi, eterična ulja i iridoidi koje sadrži deluju sinergijski. Moderna klinička istraživanja i upotreba ove grmolike biljke plavih cvetova pokazuju zavidne rezultate.

 

Majčina dušica, nenadmašiv lek za sve: Jedina biljka u kojoj nema ničega što ne valja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...