Samopregledom dojke pomozite sebi

Samopregledi su jedan od najboljih načina da se karcinom dojke otkrije u početnoj fazi, naročito kod žena starijih od 30 godina. Za to je potrebno odvojiti desetak minuta tokom meseca, a korist po zdravlje je nemerljiva.
Medicina 15.03.2013. - 16:10h
Foto: Shutterstock.com

U Srbiji svaka 12. žena boluje od raka dojke, a među njima je najviše onih između 50 i 70 godina. U rizičnoj grupi su žene koje su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine, koje su u menopauzu ušle pre 50. godine, koje nisu rodile ili su postale majke posle 30. godine. Uzrok mogu biti i nasledni faktori, a pokazalo se da opasnost od ove bolesti preti i ženama koje imaju takozvani vlažan cerumen, odnosno ušnu mast. Svaka žena koja uoči promene u obliku i veličini dojke, napipa čvoriće, primeti osip ili ranice na koži, uvučene bradavice ili iscedak, trebalo bi hitno da potraži pomoć lekara.

 

Najpogodnije je samopregled izvršiti odmah posle završetka menstruacije, npr. sedmog dana ciklusa. To podrazumeva posmatranje dojki pred ogledalom i opipavanje. Svaka rano uočena promena pomaže da se otklone sve sumnje ili spreči dalji tok bolesti. Prvi znak koji može ukazati na ovo ozbiljno oboljenje je čvor u dojci. Na razvoj bolesti može ukazati i pojava kravavog ili, ređe, prozirnog i zamućenog iscedka. Kod nekih žena bradavica je prirodno uvučena ali se može delimično izvući, dok je u slučaju bolesti to nemoguće učiniti. Osip, rana i krasta na koži dojke koja liči na koru pomorandže, crvenilo, otečenost, zagrejanost tog mesta i bolna osetljivost - simptomi su koji ukazuju da je reč o upalnom obliku karcinoma dojke. Kao posledica metastaza, mogu se javiti bolovi u leđima ili prelomi kostiju pod minimalnim opterećenjem.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...