Istraživanje

Omega-3 masne kiseline povoljno deluju na mozak

Osobe koje imaju viši nivo omega-3 masnih kiselina u krvi ujedno imaju manji rizik od moždanih udara za 40 odsto
Medicina 06.11.2013. - 12:37h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Brojne studije ukazuju na pozitivno delovanje omega-3-masnih kiselina na mozak, jer su prevencija za abnomalnosti i razvoj degenerativnih bolesti

 

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Heart Association ispitivalo je povezanost nivoa omega-3 masnih kiselina u krvi na smanjenje rizika od moždanih udara kod starijih ljudi.

 

Studija je uključila 3.660 osoba starijih od 65 godina u periodu od pet godina, pri čemu je rađeno skeniranje mozga i praćene su pojave moždanih udara, piše portal Moj doktor.

 

Rezultati studije su pokazale da osobe koje imaju viši nivo omega-3 masnih kiselina u krvi ujedno imaju manji rizik od moždanih udara za 40 odsto i povećani sadržaj bele mase u mozgu, koja je odgovorna za donošenje odluka, brzinu reakcije, pažnju i sposobnost učenja.

 

Identična populacija ispitanika korišćena je pri ispitivanju uticaja na mozak korišćenja ribe u ishrani, pri čemu je, takođe, zaključeno da povećani unos masne ribe, poznate kao dobar izvor omega-3 masnih kiselina, smanjuje rizik od pojava abnormalnosti na mozgu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...