Anonimno otkrile

10 tajni medicinskih sestara: Ove stvari vam nikada neće priznati!

Posao medicinske sestre nije nimalo lak - zahteva veliku dozu humanosti, strpljenja, stajanja na nogama u razno doba dana i noći, ali i sposobnost držanja jezika za zubima
Medicina
20:34h Autor:
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svaka profesija ima svoje tajne, no njihov posao ponekad odlučuje o našim životima, pa su i tajne strogo poverljive.

 

Posao medicinske sestre nije nimalo lak - zahtijeva veliku dozu humanosti, strpljenja, stajanja na nogama u razno doba dana i noći, ali i sposobnost držanja jezika za zubima.

 

Naime, medicinske sestre su često pravi čuvari tajni bolnica, a kao takvi mogu nam otkriti detalje našeg lečenja, kao i informacije o ljudima koji nas leče. Ali, one moraju da poštuju sistem u kojem rade, koji je duboko prožet hijerarhijom u kojoj su lekari prvi, a one ispod njih.

 

Neke od njih anonimno su otkrile tajne koje bi volele da mogu da kažu svojim pacijentima, ali bi time rizikovale svoj posao, ugled bolnice i slične stvari. Ovo su njihove tajne:

 

1. Nećemo vam reći da je doktor nesposoban, jer to ne smemo, čak i da je istina. Ali, ako vam medicinska sestra kaže "imate pravo na to da potražite drugo mišljenje" to je zapravo to, tajna šifra jer smatramo da vam neko drugi može mnogo više pomoći ili je odgovorniji i pouzdaniji.

 

Sasvim običan dan na ginekologiji: Medicinska sestra otkriva bizarne tajne ovog posla!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. I lekari su ljudi, toga smo mi bolno svesni, i činjenica je da mnogi kasne noćne sate i puno rada ublažavaju alkoholom, pa i zavisnostima. Ali, nije na nama da na to ukazujemo i ne tražite našu potvrdu za to. Potražite drugog lekara, nemojte se obračunavati preko nas.

 

3. Ne lažite o tome koliko vas boli! Ako imam pacijentkinju koja se veselo smeje i dopisuje na mobilnom, a istovremeno meni govori da mora da vidi lekara hitno jer je boli, sigurno to neću shvatiti ozbiljno. Isto tako, nemojte da glumite heroje ako je bol jak - ponekad su takvi simptomi ono što deli život od smrti, znači da nas zaista nema smisla lagati ili glumiti, jer možete da naštetite jedino sebi.

 

4. Pretnje i vikanje ne dovode vas nikuda, zapravo vam štete. Neću reći da bukvalnno šikaniramo takve, ali budite sigurni da nećete zbog takvog ponašanja dobiti analgetik koji bismo vam na svoju ruku dali ili pak posebno brinuti o vama. Sve što mi tražimo je normalno ponašanje. Ja lično nisam osvetoljubiva, ali znam koleginice koje to jesu i ne zameram im, pa se toga setite sledeći put kad vam dođe da se sestri derete da je glupača.

 

5. Bolnice su pune bakterija, i to onih opasnih. Uprkos najboljem trudu osoblja, pogotovo čistačica, bolnice naprosto ne mogu da budu okolina koja je sterilna. Zbog toga većina nas u kuću ne unosi ni cipele u kojima radimo, pa bi bilo dobro da to imate na umu kad boravite u bolnici ili posećujete nekoga. Sapuni i sredstva za dezinfekciju su tamo postavljeni s razlogom.

 

Uvredila je medicinsku sestru, a ona joj je žestoko uzvratila: Odgovor o kojem se priča!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

6. Ne lažite o tome šta uzimate. Bilo da je reč o biljnim preparatima ili nekim lekovima koje možete da kupite bez recepta, nama morate da kažete apsolutno sve što uzimate, jer kontraindikacije s terapijama zaista mogu da budu opasne. Na kraju takve stvari uvek saznamo, a onda se osećamo glupo i nećete doći na dobar glas na odeljenju.

 

7. Ne želim da vam kažem rezultate vaših pretraga, jer je to posao vašeg lekara, a ne moj. Nije stvar u tome da sam zla, glupa ili neinformisana, već svaki posao ima svoja pravila. Ja nisam tu da vam kažem da li imate rak ili ne, to će vam reći onaj ko treba da vas leči. Ako me pitate, samo ću vam odgovoriti "ne znam", čak i ako znam.

 

8. Davanje mita lekarima nije nešto što bi trebalo raditi. Iako mnogo ljudi još uvek ima tu praksu, verujte mi na reč, lekar vas neće tretirati ništa drugačije - prema svima se odnose isto. Niko vas neće loše operisati jer mu niste dali novac, a nema smisla da se zadužujete zato da plaćate lekarima za ono za šta su već plaćeni.

 

Doktorka 15 godina nije išla na bolovanje: Ovo me štiti od svih virusa i prehlade!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

9. Da, lekari nam se često udvaraju i pokušavaju nešto. Veliki broj sestara i doktora su u vezama, ali ne zato što su bolnice mesta za orgije, već zato što tamo provodimo dane i noći. Ne opravdavam to, ali tako je.

 

10. Najgore doba kad možete da završite u bolnici su praznici i leto. Naime, u to doba većina renomiranih stručnjaka je na godišnjem, menjaju ih mlađi i manje iskusni, a i bolničko osoblje se opusti tokom tih dana. Izbegavajte operacije i tretmane u to doba, ako možete.

 

Krala od umirućih pacijenata, ginekolog snimao preglede: Monstruozna dešavanja u bolnicama! (VIDEO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs