Zabavno i veoma korisno

Vežba koja jača memoriju i sve funkcije mozga: Ovako se stimulišu sive ćelije!

Sedite u hladovinu, nabavite olovku i uživajte
Medicina
15:04h Autor:
Vežba koja jača memoriju i sve funkcije mozga: Ovako se stimulišu sive ćelije!
Foto: Shutterstock

Kako se mozak ne bi ulenjio, treba ga stalno trenirati, potrebni su mu stalni podsticaji i novi zadaci jer rutina "ubija" vitalnost moždanih funkcija.

Ti podsticaji mogu biti nešto sasvim jednostavno. Na primer, da se dešnjak potpiše levom rukom ili zakopča dugme na košulji levom rukom. Takvih zadataka ima čitav niz i važno je izabrati i vežbati ono što nam se najviše sviđa - od rešavanja ukrštenica, rebusa i sudokua, do učenja novih znanja, jezika, igranja šaha, bridža...

Svakodnevno rešavanje križaljki i slične enigmatske razonode pomažu mozgu da sačuva koncentraciju. Starenjem mozak sve teže razdvaja informacije iz raznih "senzora" pa, na primer, pozadinska buka onemogućuje starijima da se usredsrede na ono što gledaju.

Prvi simptomi Alchajmera: Ovih 10 znakova morate ispravno da prepoznate!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tokom istraživanja Univerziteta Wake Forrest, 23 dobrovoljca sat vremena na dan je rešavalo ukrštenice i druge logičke vežbe, a skeniranje protoka krvi u mozgu pokazalo je da su se svakim danom sve bolje koncentrisali na zadatke.

Prve prave ukrštenice pojavile su se pre više od 100 godina u američkim novinama. Kako im je rasla popularnost, tako su se širile svetom i dobijale razne oblike: klasične, italijanske, švajcarske, slogovne, a u najširim krugovima rešavača veoma su popularne skandinavke.

S razvojem digitalnih tehnologija, ukrštenice su postale dostupne i na računarima, tabletima i mobilnim telefonima, ali za mnogo bolji efekat, preporučujemo vam stari, dobri papir!

Umesto lekova za Alchajmera, mužu davala kokosovo ulje: Rezultat raspametio lekare!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs