Besplatna psihoterapija

Noćne more smanjuju stres!

Zaštitite se od bolesti uzrokovanih stresom i sledeći put se ujutro nasmejte nakon zastrašujućeg sna, jer će upravo ta horor priča koju ste sanjali vaš organizam da oslobodi nervoze
Medicina
05:32h Autor:
Noćne more smanjuju stres!
Foto: Shutterstock

Preznojavate se, meškoljite, često vrištite ili skačete po krevetu kao da vas neko progoni, jer ste u vašem snu izrežirali najstrašniji horor film. Čestitamo, pobedili ste stres. Svaki put kada ponovo budete imali noćnu moru, znajte da time činite uslugu vašem zdravlju.

Na snove treba gledati kao na besplatnu psihoterapiju, u koje se pretače celokupan stres koji osobu muči, kaže istraživač dr Bari Krakov iz Novog Meksika u SAD. U snovima mogu da se nađu uzroci nervoze, kao i sugestije kako da se ta nervoza prevlada.

"Ako ste u snu uplašeni ili posramljeni, treba razmisliti zašto. Treba se zapitati šta uzrokuje iste osećaje u stvarnosti",

objašnjava dr Krakov.

Stres je, zapravo, takva pojava zbog koje strada imunološki sistem, remeti se rad hormona, naprežu mišići i iscrpljuje se organizam, što za posledicu može da ima niz bolesti.

Kada je reč o mozgu kao organu, hronični stres može da izazove gubitak memorije i pojavu noćnih mora. Razlog tome je što um, koji je preplavljen teškim mislima, a nije u stanju da ih preradi, izlaz nalazi u noćnim morama, tvrdi ovaj stručnjak.

Međutim, ukoliko noćne more postanu učestale i ozbiljno počnu da ometaju normalan san, poželjno bi bilo da se zatraži pomoć psihologa ili psihijatra.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs