Sačuvajte zdravlje

Svaki čas može da vam otkaže štitna žlezda: Obratite pažnju na ove simptome!

Ukoliko ona ne funkcioniše pravilno, može doći do ozbiljnih problema
Medicina
18:54h Autor:
Foto: Thinkstock

Štitna žlezda nalazi se u prednjem delu grla i iako je veoma mali organ, njen uticaj na celo telo je ogroman. Ukoliko ona ne funkcioniše pravilno, može doći do ozbiljnih problema. Pogledajte koji su simptomi nepravilnog funkcionisanja tiroidne žlezde.

 

1. Osećaj tuge i depresije

 

Jedan od problema koje tiroidna žlezda izaziva jeste emocionalna neravnoteža. Premalo tirodinih hormona mogu dovesti do jakih osećanja tuge ili depresije.

 

2. Digestivni problemi

 

Hipotiroidizam može dovesti do lošeg varenja i konstipacije, dok hipertireoza može izazvati dijareju, mučninu i povraćanje. Iako može biti mnogo uzročnika probavnih problema, kombinacija ovih problema sa drugim navedenim može ukazati manjak tiroida.

 

3. Previše spavanja

 

Ustajanje rano ujutru je teško za svakoga. Ukoliko je ovo slučaj svakog dana i ako spavate svakog dana dovoljno, a i dalje ste umorni, trebalo bi da posetite lekara. Ukoliko imate manjak tiroidnog hormona osećaćete se premoreno.

 

Gojite se, a ne jedete mnogo? Obavezno morate da proverite ovaj organ!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4. Gubitak kose i suva koža

 

Hipotiroidizam dovodi do sušenja i svraba kože. Promena na koži je rezultat sporog metabolizma, a takođe smanjuje i znojenje. Kosa i nokti postaju suvi i lako lomljivi. Kosa može i opadati.

 

5. Iznenadni gubitak ili dobitak kilograma

 

Povećanje težine može biti rezultat mnogih uzroka, ali ukoliko ovo nije rezultat promena u ishrani i fizičkoj aktivnosti, možda je vreme da se zabrinete. Neaktivna štitna žlezda može dovesti do gubitka apetita ili naglog gubitka težine. A neko sa previše aktivnom štitnom žlezdom iskusiće povećan apetit i nagli dobitak na težini.

 

6. Nizak libido

 

Nizak nivo tiroida može smanjiti libido. Ovo se takođe može povezati sa drugim simptomima poput dobitka na težini, bola i gubitka kose.

 

Kompletni detoks tela za 3 dana: Doktor otkriva kako da izbacite otrove i skinete salo! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

7. Bolovi u mišićima i napetost

 

Bolovi u mišićima su normalna pojava ukoliko ih naprežemo. Međutim, ukoliko dođe do bola u mišićima bez očiglednog razloga to bi mogao da bude rezultat nepravilnog funkcionisanja štitne žlezde.

 

8. Lupanje srca

 

Abnormalno lupanje i preskakanje srca, a takođe i kratak dah mogu biti rezultat previše aktivne štitne žlezde.

 

9. Gubitak koncentracije

 

Problemi sa koncentracijom i pamćenjem mogu predstavljati i hipertiroidizam i hipotiroidizam. Mnogi pacijenti se začude koliko su skoncetrisaniji kada dobiju svoju terapiju.

 

7 sitnica koje vas čine pametnijim: Izoštrite um na jednostavan način!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

10. Visok krvni pritisak

 

Ukoliko je krvni pritisak i dalje visok, uprkos pravilnoj ishrani i redovnom vežbanju, onda bi trebalo ispitati funkcije štitne žlezde. Ovo može biti znak sekundarne hipertenzije.

 

11. Promena apetita

 

Povezano sa prethodno spomenutim, iznenadni dobitak ili gubitak težine može biti uzrokovan disbalansom štitne žlezde.

 

12. Bolovi u vratu i grlu

 

Kao rezultat disfunkcije, sama tiroidna žlezda može biti bolna. Ukoliko nemate drugih simptoma prehlade, a osećate bol u grlu, osetite promene u glasu ili primetite otok, trebalo bi da posetite lekara.

 

Proverite štitnu žlezdu: Treba vam samo ogledalo i čaša vode!

 


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs