Lekovite namirnice

Vitamini B grupe smanjuju rizik od infarkta?

Mogućnost da ljudi dožive srčani udar umanjena je za 7 odsto ukoliko kao dodatke ishrane koriste vitamin B
Medicina 14.10.2013. - 10:54h
Foto: Shutterstock

Analizom 14 kliničkih studija sprovedenih na 54.913 ispitanika posmatran je uticaj uzimanja dodataka ishrani u obliku vitamina B na rizik od srčanog udara (infarkta).

 

Sve studije su upoređivale unos dodataka ishrani sa placebom ili izrazito niskim dozama vitamina B grupe. Ispitanici su praćeni tokom perioda od 6 meseci, a rezultati studije su pokazali da unos vitamina B grupe u obliku dodataka ishrani smanjuje rizik od infarkta za 7 odsto u odnosu na one ispitanike koji su uzimali placebo ili niske doze vitamina B kompleksa.

 

Međutim, autori studije su uočili da folna kiselina (B9) i vitamin B12 u obliku dodataka ishrani ne smanjuju rizik od infarkta, ali utiču na jačinu infarkta. Autori studije su, takođe, naglasili da različite bolesti, unos lekova i obogaćeni proizvodi mogu da utiču na delovanje vitamina B grupe u organizmu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...