Livade su pune lekovitog bilja

Koren može da izleči rak, a cvet srce i dijabetes: Zašto ovu biljku stalno bacamo?!

Zbog rastvorljivih vlakana, vitamina i hranljivih materija koje sadrži, u stanju je da spreči čak i rak debelog creva i želuca
Medicina 04.03.2017. - 16:45h Autor: BastaBalkana.com
Foto: Thinkstock

Mnogo je neverovatnih lekovitih koristi i proverenih pozitivnih efekata koje ima koren cikorije na tretiranje brojnih tegoba i bolesti, a to sve zahvaljujući prirodnim supstancama koje se nalaze samo u ovoj biljci.

 

Iako je korovska biljka, cikorija ili vodopija zauzima posebno mesto u narodnoj medicini. Poznata po izuzetnoj plavoj boji cvetova, cikorija oduvek ukrašava livade ovog dela sveta. Svaki njen deo je lekovit, a najviše koren.

 

Samleveni koren cikorije može da se upotrebi i kao adekvatna zamena za kafu, što je njena i najpoznatija primena upamćena od davnina, ali postoji i mnogo drugih korisnih upotreba ove biljke.

 

Narodna medicina je smatra univerzalnim lekom. Ovo su zdravstvene prednosti cikorije i njenog korena:

 

Podstiče sistem za varenje
Najpoznatija zdravstvena korist cikorije je njen pozitivan efekat na varenje. Ona je bogata inulinom, vlaknom koje neguje crevnu floru i pomaže u razgradnji masti i redovnom pražnjenju creva. Takođe, cikorija omogućava da se hrana što bolje apsorbuje u organizmu, pa na taj način redukuje šanse za pojavu uznemirenog želuca, oksidacije i druge nelagodnosti želuca koje su izazvane probavnim problemima.

 

Antioksidativna svojstva
Koren cikorije bogat je polifenolima, koji su snažni antioksidanti, i njegova potrošnja u stanju je da poveća ove elemente u krvotoku. Ovo obezbeđuje zaštitu mnogih telesnih funkcija, kao što su srčani sistem i imunitet, usput izbacujući toksine i druge štetne elemente iz organizma. Cikorija ima antigljivična i antimikrobna svojstva, koja pomažu u borbi protiv štetnih bakterija.

 

Kod nas raste kao korov: Ovo je najlekovitija biljka na svetu, nema šta ne leči! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Detoksikuje jetru i bubrege
Naučna istraživanja su pronašla dokaze da je koren cikorije koristan za jetru i bubrege zbog svojih sposobnosti oslobađanja od otrova. On podstiče ove vitalne organe da luče žuč i proizvode urin. Studije su sprovedene da bi se utvrdilo da li je koren održiv u izuzetnim slučajevima kod oksidativnog stresa i prevenciji povreda jetre. Poznato je da se cikorija uspešno bori u lečenju žutice. Zbog svih ovih osobina, cikorija je korisna i u lečenju kamenja u žučnoj kesi.

 

Bori se protiv bolesti srca
Inulin koji se nalazi u korenu cikorije, osim što podstiče dobro digestivno zdravlje, pomaže i u borbi protiv srčanih bolesti. Rastvorljiva vlakna koja se u njemu nalaze mogu da snize krvni pritisak ako je prouzrokovan visokim LDL holesterolom. Osim toga, koren ove biljke pun je agenasa poznatih kao snažni antioksidanti koji su zdravi za srce. Oni rade na poboljšanju ravnoteže plazme i krvi u telu, smanjujući rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

 

Smanjuje upalu i bol kod artritisa
Jedna od glavnih zdravstvenih koristi cikorije su njena protivupalna svojstva. Utvrđena je njena efikasnost u smanjenju bola, čineći je delotvornom kod artritisa, osteoartritisa i reume. Cikorija može da otpusti bolove u mišićima i zglobovima. Sadržaj polifenola u ovoj biljci čini da se dobro bore protiv upale zbog svoje sposobnosti da povrate ravnotežu krvnih ćelija. Cikorija sadrži snažne protivupalne supstance, a mnogi zdravstveni problemi uzrokovani su baš upalom.

 

Tvrdi da je najgori oblik raka izlečio medom: Moja ljudska dužnost je da vam dam ovaj recept!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Podstiče mršavljenje
Pored inulina, koren cikorije sadrži i oligofruktozu. Oba ova elementa podstiču gubitak težine kroz suzbijanje apetita. Inulin stvara osećaj sitosti, tako što unos kalorija drži na odgovarajućim nivoima. On ne podiže nivo šećera u krvi tako da ne povećava šanse za dijabetes. Oligofruktoza podstiče ravnotežu mikroorganizama u crevima koja pomaže pravilno varenje. Utvrđeno je da koren cikorije može biti i adekvatna zamena za šećer, jer je slatkog ukusa i bez rizika za podizanje nivoa glukoze u krvi.

 

Ublažava opstipaciju(zatvor)
Kada je digestivni sistem u dobrom stanju, smanjene su šanse za opstipaciju. Zbog rastvorljivih vlakana, vitamina i hranljivih materija koje sadrži cikorija, ona pomaže funkciji debelog creva, održanju peristaltike i produkciji želudačnih sokova. Smanjenje problema sa zatvorom ujedno smanjuje i rizik od gastrointestinalnih poremećaja i bolesti, koje uključuju i karcinome debelog creva i želuca.

 

Jača imunitet
Jedna od zdravstvenih beneficija cikorije je i njeno višestruko pozitivno dejstvo koje ima na imunitet i njegovo jačanje. Ona ima antibakterijsko, antigljivično, antioksidativno i probiotičko svojstvo koje pomaže u oslobađanju štetnih nusproizvoda. Koren cikorije jača imunitet i na taj način sposoban je da odagna bolesti opasne po život Studije supokazale da ova biljka ima i antitumorska svojstva koja mogu da uspore rast nekih vrsta kancera.

 

Smanjuje rizik od dijabetesa
Cikorija sadrži protein adiponektin koji je koristan u prevenciji šećerne bolesti tako što reguliše nivo glukoze u krvi. Ona potpomaže razgradnju masnih kiselina dovodeći to redovnog pražnjenja creva. Koren cikorije se smatra prirodnim metodom za regulaciju i često se uvodi kao potencijalni tretman uz standardnu terapiju.

 

Dijabetičari počeli da ga piju svaki dan: Čaj koji reguliše šećer, težinu i još 10 bolesti! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs