Probajte, vredi

PAŽNJA! ISPRAVKA! ZAMRZNUTI LIMUN NIJE LEK ZA RAK, GOJAZNOST I DIJABETES

Ovim putem želimo da DEMANTUJEMO vest da zamrznuti limun može sprečiti rak, gojaznost i dijabetes, očisti jetru i bubrege. Ova tvrdnja NIJE DOKAZANA i stoga se ova vest smatra LAŽNOM

Medicina
15:24h Autor:
PAŽNJA! ISPRAVKA! ZAMRZNUTI LIMUN NIJE LEK ZA RAK, GOJAZNOST I DIJABETES
Foto: Thinkstock

Ovim putem želimo da DEMANTUJEMO tekst u kojem smo naveli da zamrznuti limun sprečava rak, dijabetes i gojaznost. Pošto ovakva tvrdnja NIJE medicinski dokazana, ova vest je okarakterisana kao LAŽNA, naslov koji je to tvrdio okarakterisan je kao klikbajt, stoga se IZVINJAVAMO ČITAOCIMA na prenošenju ove informacije.

Tekst smo preuzeli sa sajta HealthyDefinition.com, ali sada isti nije dostupan, a pošto činjenice da zaleđen limun sprečava rak NISU TAČNE mi se duboko IZVINJAVAMO čitaocima na pogrešno prenetim informacijama.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

PAŽNJA! OVE ČINJENICE DA LIMUN SPREČAVA RAK, LEČI ANKSIOZNOST I DEPRESIJU, SPREČAVA ASTMU, BORI SE PROTIV UPALA, DETOKSIKUJE JETRU - NISU TAČNE

ISTINA JE: Kako je navedeno na stranici Nacionalnih akademija nauka, inženjerstva i medicine, američke neprofitne organizacije, nada da bi limun mogao pomoći u lečenju raka uglavnom se zasniva na molekulu zvanom limonen. Isti izvor navodi i da nije dokazano da ovo voće sprečava ili leči rak kod ljudi.

ISTINA JE DA limun može pružiti koristi, ali njegova efektivnost u lečenju raka nije dokazana. U članku platforme Health Analytics Asia, iz septembra 2021. godine, navodi se da su neke naučne studije, rađene in vitro, pokazale da citrusi sadrže jedinjenja koja mogu biti korisna u prevenciji ili borbi protiv određenih vrsta raka.

PAŽNJA! NIJE DOKAZANO da limunova kora sadrži 5 do 10 puta više vitamina od samog voća. NIJE NAUČNO DOKAZANO DA MOŽE DA uništi ćelije raka debelog creva, pluća i dojke. NIJE DOKAZANO da materije iz limuna i njegove kore uništavaju samo maligne ćelije, dok zdrave ćelije organizma ostaju zaštićene.

PAŽNJA! INFORMACIJA koja kaže da lekar i nutricionista Merilin Grenvil tvrdi da kora mnogih voćki može da vam poboljša zdravlje NIJE PROVERENA. NIJE PROVERENA NI INFORMACIJA DA doktor Grenvil preporučuje da limun zamrznete, a zatim sameljete zajedno sa korom, semenkama i pulpom.

Tvrdnje da zamrznuti limun, odnosno kora limuna, leči i sprečava rak NISU ISTINITE, NI DOKAZANE I VODE SE KAO PSEUDONAUKA.

Tvrdnja da zamrznut limun leči dijabetes i da je delotvoran kod smanjenja telesne težine NIJE DOKAZANA I VODI SE KAO PSEUDONAUKA.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs