Obratite pažnju

Srpski neurolog upozorava: Neraspoloženje je samo prvi simptom ozbiljnog problema!

Nemojte ignorisati loše raspoloženje, slegnuti ramenima i zaključiti: proći će. Ne uzimajte zimsku depresiju olako i ne čekajte da se vreme promeni da biste se osećali bolje, savetuje doktorka Đokić
Medicina
17:58h Autor:
Srpski neurolog upozorava: Neraspoloženje je samo prvi simptom ozbiljnog problema!
Foto: Thinkstock

Ukoliko se u ovom periodu osećate tužno i bezvoljno, razdražljivi ste, pod stresom i samopouzdanje vam pada, verovatno patite od sezonskog afektivnog poremećaja, ili tzv. zimske depresije.

Zašto se zimi osećamo loše?

"Zimska depresija je problem modernog doba. Ljudi sve više vremena provode u zatvorenom prostoru, odlaze na posao po mraku i vraćaju se kući po mraku zbog čega su nedovoljno izloženi sunčevoj svetlosti. Ovakav način života utiče na smanjeno lučenje serotonina - hormona sreće", navodi naša sagovornica, dr Gorica Đokić, neurolog iz Klinike za psihijatrijske bolesti i ambasador Evropskog koledža za neuropsihofarmakologiju (ECNP) za Srbiju.

"Simptomi zimske depresije počinju nespecifično, kad se pacijenti žale na neraspoloženje i pospanost", kaže doktorka Đokić. Zatim se kao problem navode oslabljena pažnja, pad koncentracije na poslu, kao i povećana iritabilnost.

"Kako se raspoloženje pogoršava, tako se i pojačava želja za slatkišima koja dovodi do povećanja telesna težine. Pacijenti se osećaju neisgurno, smanjena im je želja za druženjem, izlascima i seksualnim odnosima, što sve značajno smanjuje kvalitet života. Istraživanja su pokazala da je najkritičniji mesec januar, kada je depresija najjače izražena", nastavlja doktorka.

Da li prepoznajemo znake zimske depresije?

Zimska depresija se često pogrešno pripisuje prolaznom neraspoloženju i umoru. Međutim, ona nije umišljen problem. Žene imaju 8 puta veći rizik za razvoj depresije, a jednim od glavnih uzroka smatra se smanjena produkcija serotonina, tzv. "hormona sreće" u toku zimskih meseci.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Neraspoloženje, poremećaj sna, gubitak energije i povećanje apetita nastaju kao posledica stvarne biohemijske neravnoteže u mozgu", ističe doktorka Đokić. Zbog toga problem ne treba ignorisati.

Kako se izboriti sa depresijom?

"Preporučuje se upotreba prirodne supstance koja povećava produkciju serotonina i dopamina. SAM (S-adenozilmetionin) je je sjajna alternativa lekovima kod lakih i umerenih simptoma zimske depresije", kaže dr Đokić.

Širom Evrope je sprovedeno više od 75 kliničkih ispitivanja koja su obuhvatila preko 23.000 pacijenta.

"Sve ove studije pokazuju da SAM ima sjajan efekat na raspoloženje, sličan lekovima protiv depresije, ali bez neželjenih dejstava. Dodatno, pacijenti koji uzimaju SAM imaju značajno bolje rezultate na testovima koncentracije, pažnje i pamćenja", dodaje dr Đokić.

Zimski period može biti naročito stresan. Nemojte ignorisati loše raspoloženje, slegnuti ramenima i zaključiti: proći će. Ne uzimajte zimsku depresiju olako i ne čekajte da se vreme promeni da biste se osećali bolje. Povećajte svoj nivo "hormona sreće" odmah i pobedite zimsku depresiju, savetuje doktorka Đokić.

Za više informacija o ovoj moćnoj supstanci kliknite ovde.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs